2.1 C
Šentjur pri Celju
03/12/2023
sentjur.net

Srebrnih 25 let duhovništva Alojza Kačičnika

Ponikva, 19. 6. 2022 – V nedeljo je bil za duhovnika Alojza Kačičnika poseben dan, saj je v župniji na Ponikvi daroval svojo srebrno mašo in s tem obeležil petindvajset let duhovništva. Slovesna sveta maša je bila polna presenečenj, zahval in čustev, saj se Kačičnik po trinajstih letih maševanja tam poslavlja s Ponikve.

Na začetku so mu uvod v sveto mašo pripravili prav domači farani. Zahvalili so se mu za vse obrede, sv. maše, krste, obhajila, birme, sklenjene zakone zveze in še za mnoge druge stvari, ki jih je storil v teh trinajstih letih maševanja na Ponikvi. Prijetno dobrodošlico so farani izkazali tudi domačinu, prav tako duhovniku Janezu Lesniki, ki letos obeležuje svojih trideset let duhovništva, ter velikemu ljubitelju Ponikve in rednemu obiskovalcu naših krajev, duhovniku dr. Alojzu Pirnatu, ki pa letos obeležuje svojih petdeset let duhovniškega delovanja.

»Pravzaprav mislim, da je današnja evharistija prav zahvala za vse, kar je bilo dobrega storjenega v teh tvojih petindvajset letih, Lojze. Pravimo, da je vsak človek skrivnost, potem je duhovnik dvakrat skrivnost. Podoživel boš trenutke, s katerimi si bil z vrvicami ljubezni pritegnjen k tem svetim skrivnostim. Naj bo ta evharistija res zahvala za dar tvojega duhovništva ter za dar vere nas vseh,« je uvodoma dodal Lesnika.

Kdor poje, slabo ne misli

Za glasbeni program so skozi bogoslužje skrbeli pevci mešanega cerkvenega zbora, pod vodstvom zborovodkinje Zale Golob, otroški pevski cerkveni pevski zbor, pod vodstvom zborovodkinje Marije Klančar, ter Vokalna skupina Nežice, pod taktirko Anje Brečko. Bogoslužje so obogatili tudi zvoki trobente (Urban Kolar) in flavt (Marija Klančar in Mija Dečman). Ker je sveta maša potekala na Ponikvi, sta srebrnomašnika ter vse zbrane v cerkvi prišla pozdravit tudi slomškova lika Blaže in Nežica, ki ju že nekaj let uprizarjata Rene in Larisa Špur.

»Imel sem ljubi dve«

Po darovani sveti maši so za srebrnomašnika sledile tudi čestitke in zahvale za njegovo delovanje. Prvi je zahvalo izrekel predsednik Krajevne skupnosti Ponikva Jože Šibal. »Po trinajstih letih službovanja v naši župniji se v naslednjih dneh poslavljate od nas. V vseh teh letih je bilo realiziranih kar nekaj projektov in pobud. Zagotovo lahko rečemo, da je bil projekt okolica cerkve eden največjih pri nas, za katerega lahko rečemo, da je s tem naš kraj postal lepši in prijaznejši. Hvala vam za zgledno in dobro sodelovanje z društvi po krajevni skupnosti.«

Srebrne svete maše se je udeležil tudi župan mag. Marko Diaci. Ob vsem tem se je tudi župan zahvalil Kačičniku za njegovo delo ter mu za prihodnje zaželel sreče ter vsega dobrega. V dar mu je poleg slike izročil tudi skodelici, na katerih piše: »Imel sem ljubi dve«, za katere upa, da bosta to prav Župnija Ponikva in Občina Šentjur.

Naj plemenito srce utripa še mnoga leta

Na srebrno mašo so poleg faranov prišli tudi prijatelji in znanci srebrnomašnika. Marija Klančar je v šopek misli združila in povzela lepe misli in dogodke skozi vseh trinajst let bivanja duhovnika na Ponikvi. »Skupaj smo rasli, se učili in prepevali. Hodili na izlete in se skupaj trudili za vzgojo mladih rodov in mnoge kulturne dogodke. Kljub preprekam in izzivom, ki nam jih je postavilo življenje, smo jih skupaj uspeli rešiti in v sam proces vpeljati nekaj novega, prilagodljivega. V imenu vseh skupin, vseh sodelavcev, bralcev, pevcev in vseh faranov danes izrekamo iskren hvala! Hvala za tvojo iskrenost in odprtost, čutili smo ju in smo vedeli, da smo pri tebi vedno dobrodošli. Hvala, dragi gospod župnik, da si bil rad z nami, čutili smo trud za župnijo, njene člane in tvojo skrb za lepoto bogoslužja, ki je srce župnije. Naj tvoje plemenito srce utripa še mnoga in zdrava leta in naj te pripelje tudi do zlate maše,« je Klančarjeva zaključila svoje misli in v imenu cele župnije srebrnomašniku predala sliko, ki ga bo vedno spominjala na Slomškovo Ponikvo in njemu tako zelo pomenljivega ponkovškega rojaka Antona Martina Slomška.

Naj bo Slomšek naša luč

Kot zadnji je k besedi prišel tudi srebrnomašnik Alojz Kačičnik. Veliko novega, dobrega se je v teh trinajstih letih zgodilo na Ponikvi. Župnik je v svojih besedah povzel svojih srebrnih petindvajset let skozi pomembne dogodke, ki ga bodo zagotovo še dolgo spremljali v spominih. Veliko je bilo tudi darovanj bogoslužij v priprošnjo našemu rojaku A. M. Slomšku, kar dokazuje izredno predanost domačemu priprošnjiku.

»Z gospodom županom sva se dogovarjala, da bova tukaj tako dolgo, da bo Slomšek svetnik in da naredimo še kakšne premike naprej v tej stvari. Žal so se stvari zdaj spremenile, a kljub vsemu je pomembno, da cilji vseeno ostajajo. Želim si, da bi vam Slomšek še naprej ostal svetla luč, da Ponikva tudi v prihodnje ostane živa župnija in zagotovo bomo mi radi priromali sem (nazaj) na Ponikvo.«  (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Prvo obhajilo na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Slomškovi večeri: “Ta otrok bo živel!”

Tjaša Ferlež

Imava šest otrok in štiri angele varuhe

Tjaša Ferlež

“Bog z mano v službi in z mulcem pri nogometu”

Jure Godler

Na Ponikvi prejeli Jezusa v srce

Tjaša Ferlež

Po Slomškovi romarski poti

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več