6.7 C
Šentjur pri Celju
24/04/2024
sentjur.net

Jubilejni 25. Likof na taberhi tudi s šentjurskimi predstavniki

Rogatec, 23. julij 2023 – Na 25. Likofu na taberhi, ki se je odvijal v nedeljo popoldan v Rogatcu, se je v tamkajšnjem muzeju na prostem zbrala množica ljudi, na etnografski prireditvi, kje so potekali prikazi starih običajev, znanj in veščin, že pozabljenih kmečkih opravil z likofom in Marjetin rokodelski sejem. Mlačev in delovna opravila, ki so nekdaj na kmetijah potekala, so bila rdeča nit prireditve. V sodelovanju s člani Društva upokojencev Grobelno, posamezniki s Kozjanskega in Obsotelja ter fanti z Donačke gore je sodelovalo 86 posameznikov, ki so prikazali tri različne načine mlačve žita s cepci, na gepl s pomočjo krav in ostala kmečka opravila.

Deset stojnic

S Konzorcijem rokodelskih centrov Slovenije je deset stojničarjev, rokodelcev obogatilo sejemsko ponudbo. Obiskovalci so na Marjetinem sejmu lahko videli in tudi kupili umetnine iz gline, vezene izdelke, izdelke iz blaga, lesene igrače in druge izdelane predmete, ki so dokaz, da se ohranja znanje naših prednikov. Razstava Naj sirova zavihanka Obsotelja in Kozjanskega je pritegnila številne obiskovalce. Zavihanke je ocenjevala komisija, ki je v večernih urah razglasila najboljšo tovrstno pogačo, ki je značilna za ta del Obsotelja in Kozjanskega, kasneje pa so jo poskusili tudi obiskovalci. Zmagala je sirova zavihanka, ki jo je spekla Zdenka Koražija iz Rogaške Slatine.

Pojoče perice, kosci, grabljice in še …

Prireditev je ponudila še druge prikaze, ki so bili pred desetletji del vsakdanjik ljudi. Pri vodnjaku so domače žene, združene v skupino, Pojoče perice, ročno prale z doma narejenim milom in ga obešale na vrv. Žetev pšenice s srpom so predstavile gospodinje z muzikantom, kosci pa so na travniku prikazali, kako se je včasih kosilo s koso, s pomočjo grabljic. Obiskovalci so lahko spremljali izdelovanje podkvic in podkovanje konja, klepanje kose, različne načine pletenja izdelkov, tkanje lana in vezenje.

Izdelovanje žulik, ki so jih izdelovali otroci, je pritegnilo zelo veliko radovednih obiskovalcev, ki so občudovali spretnosti drobnih rokic otrok pri izdelovanju.

Predsednici prvič na Likofu

Prireditev sta si ogledali Zdenka Jan, predsednica Društev upokojencev Slovenije (ZDUS), in Silva Koželj, podpredsednica Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje in predsednica DU Šentjur, ter bili nadvse presenečeni nad prireditvijo in množico obiskovalcev. Obiskali sta člane društev, ki so razstavljali na Marjetinem sejmu in sodelujoče mlatiče iz Grobelnega in upokojence DU Šmarje pri Jelšah. Srečali sta se z županom Občine Rogatec Martinim Mikoličem, Zdenko Bevc Škof, predsednico DU Gorica pri Slivnici, Francko Javeršek, predsednico Kmečkih žena gaja iz Šmarja pri Jelšah.

Stekel je tudi pogovor z Nives Brezovnik in Urško Grobelšek iz Javnega zavoda za kulturo, turizem in Razvoj Rogatec o sodelovanju upokojencev na naslednji prireditvi Likof na taberhi. Po opravljenem delu so se nastopajoči in obiskovalci okrepčali z malico in drugimi prigrizki, kot se to za likof pritiče in ob pesmi Zdaj smo delo dokončali se je ta veseli del Likofa nadaljeval v pozno popoldan. Ob slovesu so zapeli pesem Oj, zdaj gremo, oj, zdaj gremo, nazaj še pridemo, in si obljubili, da se naslednje leto zopet vidijo. (Milenka Blažević)

Sorodne novice

Največje šentjursko društvo z številnimi aktivnostmi v leto 2024

Jure Godler

V letu 2024 planirajo kar sedem izletov

Milenka Blažević

V Društvu upokojencev Šentjur obeležili 73. obletnico delovanja

Jure Godler

Zdenka Jan je nova predsednica ZDUS

Milenka Blažević

V društvu deluje kar 36 programov

Jure Godler

Komentiramo: DRP kot novoletna zaobljuba

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več