24.9 C
Šentjur pri Celju
13/07/2024
sentjur.net

Kar 1.859 osnovnošolcev danes znova v šolske klopi

Šentjur, 1. september 2021 – V občini Šentjur bo letos šolo obiskovalo 1.859 otrok (15 več kot lani), od tega bo (generacija 2015) v šolske klopi sedlo 217 prvošolcev (20 več kot lani). Skupno število vseh učencev šol v občini tako v zadnjih letih ves čas narašča; rekordne generacije prvošolcev so sicer bile v šolskih letih 2014/2015, ko je bilo prvošolcev 2020 in 2016/2017 – 219 prvošolcev). Statistika napoveduje, da bo drugo leto generacija otrok – prvošolčkov manjša (leta 2015 rojenih 215, leta 2016 rojenih 187), vendar praksa kaže, da demografska gibanja (priseljevanje) lahko te številke še predrugačijo.

  •  OŠ Franja Malgaja Šentjur bo skupno obiskovalo 589 otrok, od tega 76 POŠ Blagovna. Matična šola ima 53, podružnica pa 16 vpisanih prvošolcev.
  • OŠ Hruševec Šentjur bo skupno obiskovalo 418 otrok, od tega 13 POŠ Kalobje. Matična šola ima vpisanih 41 prvošolcev, na Kalobju bodo štirje prvošolčki.
  • OŠ Slivnica pri Celju ima skupno 277 učencev, od tega 23 na POŠ Loka in 15 na POŠ Prevorje. Prvošolcev bo skupno 36, od tega 11 v Loki, en na Prevorju, 24 pa na matični šoli.
  • OŠ Dramlje bo skupno obiskovalo 230 učencev, od tega je vpisanih 23 prvošolcev.
  • OŠ Blaža Kocena Ponikva ima vpisanih skupno 215 učencev, od tega bo 21 prvošolcev.
  • OŠ Planina pri Sevnici bo obiskovalo 130 šolarjev, od tega 23 prvošolcev.

Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci bo ob začetku novega šolskega leta tradicionalno obiskal osnovne šole in podružnice. Obiski bodo potekali v omejeni obliki, ter v skladu z vsemi higienskimi ukrepi in priporočili NIJZ za preprečevanje širitve okužbe s COVID. Pri tem bo župan najmlajše še posebej opozarjal na varnost v prometu. V spomin na vstop v šolo prvošolci od občine prejmejo knjigo izvirnih štajerskih in ljudskih pravljic Mlada čopka, v kateri sta vključeni tudi pravljica o Ipavcih Hiša glasbe in Slomškova pravljica, povzeta iz zbirke Znameniti Slovenci.

Zbrane prvošolčke OŠ Franja Malgaja Šentjur in njihove starše je pozdravil tudi ravnatelj šole Jure Radišek.

Vpis v enote vrtca

Vrtec Šentjur šolsko leto pričenja z 11 enotami in 43 oddelki. Obiskovalo jih bo skupno 757 otrok, od tega 174 novincev. Nekaj otrok bo starostni pogoj za vpis izpolnilo šele v septembru, zato se bo število vpisanih še spreminjalo. Za 22 otrok (19 iz občine Šentjur in 3 iz drugih občin), ki bodo 1. septembra izpolnili starostni pogoj, bi Vrtec Šentjur lahko zagotovil vpis, vendar starši želijo zgolj vpis izrecno v izbrane enote.

Spremljajoče investicije

Občina si vseskozi prizadeva, da ustvarja dobre pogoje za učinkovito delovanje predšolske in šolske vzgoje. Na področju šolstva je največji projekt rekonstrukcije notranjosti stavbe OŠ Slivnica pri Celju, ki je v zaključni fazi, obsega pa funkcionalno preureditev neizkoriščene vhodne avle. V njej se je izvedla medetaža, s katero šola pridobiva knjižnico, dve učilnici, dva kabineta in razširjeno zbornico.

Na področju predšolske vzgoje največjo investicijo letos predstavlja dograditev in preureditev prostorov enote vrtca Ponikva. Opravljene so bile delne rušitve, na severni strani obstoječega objekta sta zgrajena nova nadstrešnica in večnamenski skupni prostor. Na južni strani pa sta urejeni nova enota vrtca in pokrite zunanje igralne površine pri vseh oddelkih.  Obnavljajo se spremljevalni prostori vrtca, projekt je v zaključni fazi.

V sklopu urejanja krožišča s podhodom bo urejeno dvorišče pri OŠ Franja Malgaja Šentjur, prav tako pa se ob šoli ureja park s spomenikom Franja Malgaja in žrtvam NOB, kjer bo urejena tudi učilnica na prostem. Izvajajo se tudi investicijsko vzdrževalna dela objekta POŠ Kalobje. Zaradi izvedbe del bo šolski pouk v septembru potekal v pritličju šole, program vrtca pa se bo izvajal v prostorih PGD Kalobje.

Poleg tega se na vseh šolah izvajajo redna vzdrževalna dela ter nakupi učnih pripomočkov in opreme (zamenjava regulacije na peči v kurilnici in nakup vrtne kosilnice na OŠ Planina pri Sevnici, zamenjava opreme v telovadnici in nakup interaktivnega zaslona na OŠ Dramlje, nakup zunanjega igrala in interaktivne table na OŠ Blaža Kocena Ponikva, nakup igrala z varnostno podlogo in naprave za čiščenje zraka ter popravilo strešne kritine na OŠ Hruševec Šentjur, ureditev kanalizacije pri OŠ Slivnica pri Celju, pleskanje oken in namestitev zaščitnih letvic, pleskanje hodnika v starem delu šole, nakup omar za učilnice, zamenjava zvočnikov v starem delu šole OŠ Slivnica pri Celju, tesnjenje oken in pleskanje oken v telovadnici POŠ Loka pri Žusmu, obnova sanitarij na POŠ Blagovna, obnova kabineta na razredni stopnji, pleskanje učilnic, popravilo nape v kuhinji, brušenje in lakiranje športnih klopi na OŠ Franja Malgaja Šentjur, …).

Šolski prevozi in varnost v prometu

Letos imamo organizirane šolske prevoz za predvidoma 785 otrok po šolskih okoliših. OŠ in POŠ imajo pri izvajalcu prevozov enkrat letno na razpolago brezplačen prevoz šoloobveznih otrok na šolsko ekskurzijo do 100 km in en prevoz v Ipavčev kulturni center Šentjur.

V prvih šolskih dneh bodo za varnost otrok v prometu poskrbeli policisti, predstavniki OZRK Šentjur, predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šentjur, dijaki Šolskega centra Šentjur in člani društva Kluba starodobnikov »Večno mladi« Šentjur. Da bodo otroci vidni v prometu, prejmejo rutice in kresničke.

Varne točke

V občini je v večjih središčih, kjer so šole in podružnice, vzpostavljenih 10 varnih točk, kamor se lahko otroci zatečejo, če se na poti domov ali v šolo znajdejo v stiski in potrebujejo pomoč odraslih in sicer v/na: Dramljah – trgovina Kea; Šentjurju – knjižnica, mladinski center, policijska postaja; Kalobju – Gostilna Erjavec; Prevorju – Kava bar Jasmin; Ponikvi – kmetijska zadruga; Gorici pri Slivnici – Gostilna Lesjak, Loki pri Žusmu – Tim Bar; Planini pri Sevnici – trgovina Kea. (vir: Občina Šentjur, foto: prvošolčki leta 2018)

Sorodne novice

V šolske klopi prvič sedlo 187 otrok generacije 2017

Jure Godler

Prvič bo v šolske klopi sedlo 190 prvošolcev

Jure Godler

Prvi šolski dan, a drugačen kot smo ga bili navajeni

Jure Godler

Šolske poti v Dobju pripravljene na šolarje

Jure Godler

Policija opozarja: Varno na prvi šolski dan!

Jure Godler

V šolske klopi je sedlo 177 prvošolcev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več