28.7 C
Šentjur pri Celju
18/07/2024
sentjur.net

Klavdijin recept: Speci si najbolj enostaven kruh

V času epidemije korona virusa, je najbolje, da ostanemo doma #ostanidoma. Slovenci smo znani “kruhožerci”, in ko zmanjka tega, se bo marsikdo odpravil po svežo štruco v trgovino, naj stane kar hoče. Vendar opozarjamo, kruh lahko spečemo tudi doma, sedaj ko so se znova police napolnile s kvasom, moko in drugim nujno potrebnim za pripravo kruha. Tokratni nasvet, nam je poslala Klavdija Simler.

Klavdijin enostaven kruh

Klavdija Simler Klavdijin recept: Speci si najbolj enostaven kruh V času epidemije korona virusa, je najbolje, da ostanemo doma #ostanidoma. Slovenci smo znani "kruhožerci", in ko zmanjka tega, se bo marsikdo odpravil po svežo štruco v trgovino, naj stane kar hoče. Vendar opozarjamo, kruh lahko spečemo tudi doma, sedaj ko so se znova police napolnile s kvasom, moko in drugim nujno potrebnim za pripravo kruha. Tokratni nasvet, nam je poslala Klavdija Simler. Natisni recept
Porcije: 8 Skupni čas priprave: Čas kuhanja oz. pečenja:
Podatki o jedi kalorije maščobe

SESTAVINE

4 dl tople vode
1 žlica sladkorja
0,5 kocke svežega kvasa
80 dag moke
1 vrečka suhega kislega testa
1 dl kondenziranega mleka
1,5 žličke soli
6 dag stopljenega masla

NAVODILA ZA PRIPRAVO

V lončku zmešamo toplo vodo, sladkor in kvas. Pripravimo si dve skledi. V eno presejemo moko in jo zmešamo s kislim testom, v drugi pa zmešamo kondenzirano mleko, sol in stopljeno maslo.

Ko se začne kvas v lončku peniti, ga vlijemo v skledo z mlečno mešanico. Premešamo in dodamo mešanico z moko. Sestavine dobro premešamo in pregnetemo. Če gnetemo z mešalcem, vstavimo gnetilne kavlje in gnetemo na čim večji hitrosti, ki jo mešalnik premore. Ko se naredi kepa, hitrost znižamo na nižjo stopnjo in gnetemo še toliko časa, da dobimo svilnato testo. Ugneteno testo pomokamo in ga vzhajamo na dvakratno velikost. Pred vzhajanjem lahko v testo po želji vgnetemo različna semena.

Vzhajano testo ponovno pregnetemo in ga damo na pomokan pehar. Vzhajamo na sobni temperaturi na vsaj enkratno velikost. Vzhajanega prevržemo na peki papir, s katerim bomo kasneje položili kruh v pečico. Testo za 30 minut shranimo v hladilnik.

Pečico segrejemo 180 °C, na dno pa postavimo skodelico vode, da bo kruh imel lepo hrustljavo skorjo. Pekač, na katerem bomo kruh pekli, potisnemo v pečico, da se segreje.

Iz hladilnika vzamemo kruh in vanj z ostrim nožem zarežemo poljubni vzorec. Prestavimo ga na vroč pekač in pečemo nekje 50 minut (odvisno od pečice).

Sorodne novice

Srebrno priznanje za slovenski poprtnik

Jure Godler

Kljub močnemu sneženju ustvarili Božično pravljico

Jure Godler

Naenkrat zasvetilo več kot 27.500 lučk

Jure Godler

Prižgali 20.000 lučk – za vsakega Šentjurčana ena

Jure Godler

Klavdijin recept: Kako pripraviti malo drugačne pirhe

Klavdija Simler

Bučna juha s kurkumo in hrustljavimi kruhovimi kockami

Klavdija Simler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več