21 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Ko zapoje ljudska pesem

Gorica pri Slivnici, 6. 11. 2015 – ”Slovensko ljudsko izročilo je tista vrednota, ki je ohranila naš narod slovenski!” je nekoč zapisala Dušica Kunaver. Za njegovo ohranjanje so na prvo soboto v novembru v kulturnem domu v Gorici pri Slivnici krajani poskrbeli s koncertom domače glasbe, pesmi in besede, v spomin pred letom dni preminulega vsestranskega pevca, kulturnika in svetnika KS Slivnica Alojza Jevšnika iz Paridola. Spomnimo, da so Alojzu letos podelil tudi posmrtno krajevno priznanje.

Pred več kot 250 obiskovalci so nastopili zbori in zasedbe, v katerih je Alojz sodeloval, ter glasbeniki, ki skrbijo za ljudsko in kulturno popestritev življenja v kraju. Koncert je s harmoniko otvoril Jože Bohorč, nato pa je spregovorila moderatorka programa Patricija Palčnik, ki je dele koncerta odvodila kar v starem slivniškem narečju. Nadaljevale so Paridolske korenine, v katerih je Alojz pel vse od začetka delovanja pred sedemnajstimi leti, gostje iz sosednje občine Ljudski pevci z Dobja, ki so se po enem letu od konca delovanja spet združili posebej za ta koncert, Pevci s Prevorja, citrarka Jasmina Levičar in sopranistka Martina Zapušek ter vokalna skupina Kresnice. Da se ljudsko izročilo ohranja tudi med mladimi generacijami, so dokazali člani mladinskega pevskega zbora OŠ Slivnica pri Celju in harmonikaš Denis Pevec. Nekaj zabavnih pesmi in zanimivo prigodo o kraji Avsenikove plošče iz radia v Paridolu je s poslušalci podelila upokojena učiteljica ter zbirateljica starih zapisov Tilčka Novak in tako dodobra nasmejala prisotne. Po prireditvi je sledila še pogostitev v avli kulturnega doma, kjer je ob prigrizku in žlahtni kapljici še dolgo v noč donela slovenska ljudska pesem. (Vid Palčnik, foto: Franci Hrovatič)

Sorodne novice

V tretje je članicam uspelo izpeljati druženje

Tjaša Ferlež

Ob kulturnem prazniku recital z Lučko Počkaj

Jure Godler

Gnezdo štorkelj na novem stebru

ViP

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Za praznik športa obhodili domače gričke

ViP

V spomin Grassellijev v Gorici pri Slivnici kmalu park

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več