1.4 C
Sentjur
27/01/2020
sentjur.net

Kolesarimo za celiakijo tudi v Šentjurju

Šentjur, 16. 8. 2019 – Celiakija je avtoimuna bolezen, ki prizadene okoli 1 % populacije, sproži pa jo beljakovina gluten. Gluten je prisoten v pšenici, ječmenu, rži, piri, kamutu, večzrni piri in tritikali. Zaužitje glutena lahko izzove imunski odgovor v tankem črevesu in sproži vnetno reakcijo, ki poškoduje sluznico tankega črevesa. V kolikor posameznik, ki mu je bila diagnosticirana celiakija, popolnoma ne izloči glutena iz svoje prehrane, se bodo resice tankega črevesa tanjšale (atrofija resic), kar privede do zmanjšane površine črevesja za absorpcijo pomembnih hranil, kot so beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati ter vitamini in minerali in posledično do pomanjkanja osnovnih hranil (tudi podhranjenosti). (vir: brezglutena.schaer.com)

Akciji osveščanja za celiakijo se je pridružil tudi novomeški kolesar Matjaž Golob, ki bo v nekaj dneh prekolesaril 3000 kilometrov po Sloveniji. Na svoji poti bo obiskal vseh 212 slovenskih občin in s tem promoviral tudi društvo Celiac – Življenje brez glutena. Prekolesaril bo 40.000 višinskih metrov poti. V Šentjurju ga je sprejel tudi župan mag. Marko Diaci, s katerim se je kolesar pogovoril in mu predstavil svoje poslanstvo. Ustavil se je tudi pri Pizzeriji Osmica na kosilu, kjer ga je poslikal naš fotoreporter. (Jure Godler, foto: Danijel Berden)

 

Sorodne novice

Trčila v kolesarja

Jure Godler

Jubilejni kolesarski maraton

Jure Godler

Vlak povozil kolesarja

Jure Godler

Trčila dva šibkejša udeleženca cestnega prometa

Zoran Borovšak

Grozno: Kolesar umrl na mestu nesreče

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več