22.1 C
Šentjur pri Celju
14/06/2021
sentjur.net

#koronaintervju št. 2: Nina Gradič Planko, učiteljica

17. marec 2020 – Odgovarjanju v drugi ediciji #koronaintervju-ja se je prijazno odzvala Nina Gradič Planko. Nina je dejavna občanka na več področjih. Po izobrazbi je slovenistka, materni jezik poučuje na Osnovni šoli Planina pri Sevnici. Dobršen del njenega življenja krojita planinstvo in kultura. Aktivna je kot planinska vodnica Planinskega društva Slivnica pri Celju, kjer vodi tudi planinski krožek. Prav tako veliko časa nameni kulturi, zlasti kot članica KD Gorica pri Slivnici, v Vokalni skupini Kresnice.

Lahko z nami delite kakšen spomin ali lumparijo iz mladosti?

Bolj neumnost, ko sem pristala na vožnjo z dosti težkim motorjem, ki si ga je prijatelj izposodil, da bi se malo popeljal. Oba brez čelade, motor navit, potem pa bankina, zdrs in pikiranje v jarek med cesto in kozolcem. Prijatelj v nezavesti s polomljenimi zobmi in čeljustjo, jaz pa z odrgnjeno ramo, počenim nosnim hrustancem … No, od takrat (od leta 1994) vsako leto 14. junija praznujeva nov rojstni dan. Sem se pa spomnila še ene boljše, ko sem si zlomila zob pri smehu, tako sem se namreč smejala, da sem s čeljustjo udarila po drogu kolesa. No, od takrat naprej sem 1 % invalid.

Kateri šolski predmet vam je povzročal največ in kateri najmanj preglavic?

Največ fizika, mogoče kemija, oboje pa me sedaj vedno bolj zanima, tu se namreč skrivajo naravne zakonitosti, to je pa življenje, ne? Najmanj preglavic definitivno šport in slovenščina, oboje pa sta moji dve omiljeni področji še sedaj.

Katera jed je vaša največja mojstrovina? Nam lahko zaupate recept?

Nisem ne vem kakšna strastna kuharica, težko pa si predstavljam življenje brez zelene solate, rukole, regrata, motovilca in radiča, no, brez slednjega mogoče še 🙂 In potem zraven kakšna rižota ali pa kašota (ajdova ali prosena kaša) z zelenjavo, gobicami, purančkom, pa sem zadovoljna. Sem tudi sladkorna in kavna odvisnica, no, ne vem, verjetno se to že imenuje odvisnost, jo pa bolj ali manj uspešno glede na okoliščine (stres, tempo, čustvena nihanja) obvladujem.

Kateri dopust vam je ostal v najlepšem spominu? Kaj ste tam doživeli?

Kakšni takšni, ki so me malo spravili na obrate, se pravi, da mi pozitivno poženejo kri/adrenalin po žilah, npr. kanjoning v ZDA, ki je bil bolj blatnjoning s srečanjem s klopotačo, ali pa to, da sva šla do reke v Grand Canjonu v enem dnevu dol in gor, kar imajo sicer k pretirani varnosti nagnjeni in s pretiranim strahom obremenjeni Američani za smrtno nevarno početje. Pa se je to izkazalo ob primerni pripravi in z dovolj vode za čisto izvedljivo. Sicer pa je zame dopust tudi biti doma in da mi ni treba kar odfrčati z ene okupiranosti v novo doživljanje. Vedno bolj rabim tudi dopust, ko mi ni treba pa res čisto nič in da lahko v miru prebavim, pospravim, zadiham …

Katero stvar ste doma nazadnje sami popravili?

Sem bolj za pospravljanje kot popravljanje, in bolj za videti, kaj je treba popraviti. Tu je definitivno mož tisti, ki mi pride nasproti, največkrat pa res takrat, ko sem obupana, ker mi ne gre. No, ja, lotim se pa kakšnega sesalca, z njimi drugače nimam sreče, kar naprej se mi kvarijo.

Koga bi izbrali, če bi lahko na klepet povabili katero koli znano oz. slavno osebo?

Janeza Škofa, čeprav ni hudo zgovoren, no, je pa zgovorno njegovo delo.

Koga pa iz naše občine?

Roberta Gajška in njegovo ženo, da bi mi odkrila kakšno zanimivost s potovanja ali pa dala namig zanj, Kvirino, da bi udarili kakšno življenjsko in bi se malo nalezla njene energije.

Če bi lahko živeli v kateri koli pravljici, v kateri bi in kateri lik bi bili?

Mogoče spak iz Sen kresne noči.

Katero delo, ki ga odlagate že nekaj časa, bo sedaj prišlo na vrsto?

Urejanje albumov s potovanj. Pa pospravljanje podstrešja. In imam dela za kakšen mesec.

Kateri film ali oddajo si boste zavrteli v teh dneh?

Mogoče nadaljevanje filma As it is in heaven, iz katerega je ena čudovita pesem Gabrijelina pesem, pa film, ki je posnet po knjigi Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov, ki sem jo brala že davno, zdaj pa so mi prijateljice povedale, da obstaja tudi film.

Lahko z nami delite vaš najljubši vic?

Ni najljubši, ampak se ga trenutno spomnim …  Policaj legitimira moškega, ki se sumljivo ziblje po cesti, a glej zlomka, tip je brez dokumentov. Policaj zahteva: “Ime in priimek ”

Tip odgovori: “Zlatko Zahović” Policaj:” Poslušajte vi, nisem jaz neumen, jaz njega poznam in vem, da vi niste Zlatko Zahović. IME IN PRIIMEK!!!” Tip nejevoljno: ” V redu no, France Prešeren…” Policaj zapiše: France Prešeren … in reče “no, France, a je bilo treba lagat???”

Kaj prihodnji dnevi pomenijo za šole in šolnike?

Čas za drugačen pogled na izobraževanje in priložnost za uporabo novih tehnologij. Na Planini imamo ta teden izredni dopust, naslednji teden pa začnemo z izobraževanjem na daljavo. Sem vesela, da sem z osmošolci in devetošolci letos vzpostavila delo v Oblaku 365, tja jim bom naložila gradivo, vaje, v Oblaku bodo napisali, katero izmed besedil, povratno informacijo pa jim bom lahko dajala kar sproti. Če bodo lahko prišli do knjig za 4. domače branje, jim bom dala tudi navodila. Nekatere še čakajo govorni nastopi iz knjig sodobnih slovenskih avtorjev in jih bom pozvala, da to opravijo v tem času; mlajšim učencem, ki jih poučujem v RaP, pa bom tudi dala navodila prek e-pošte, kje na spletu najdejo kakšno dejavnost, delo, kaj naj naredijo. Zdi se mi pomembno, da bodo imeli učenci delo, ki jih bo odpeljalo malo stran od spremljanja dogajanja v zvezi s koronavirusom, saj te lahko te informacije napsihirajo. Pomembno se mi zdi, da bodo učenci res doma, da se ne bodo družili in da bodo skupaj s starši upoštevali navodila s strani šole oz. države.

Hvala!

Sorodne novice

Na Planini s sajenjem dreves v pomlad

Jure Godler

Urška Arlič Gololičič: »Danes operni oder zahteva gledališko prezenco in ne le ‘park and bark’ kot nekoč.«

Jure Godler

Reportaža: Razlike v znanju učencev so se poglobile

Jure Godler

Župan Diaci: “Ne izgubljajmo energije z jezo in prepiri zaradi vrste pred banko”

ViP

Bodimo odgovorni, upoštevajmo ukrepe!

ViP

Občina prepovedala uporabo vseh športnih in javnih površin

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več