13.2 C
Šentjur pri Celju
28/09/2021
sentjur.net

#koronaintervju št. 26 – Peter Frece, muzikant

10. april 2020Peter Frece prihaja iz Dobja in je vsem dobro znan kot človek z velikim srcem in večnim smislom za humor. Ljudem v njegovi bližini ni nikoli dolgčas, saj jih vedno zna nasmejati in spraviti v dobro voljo. Je predsednik Kulturnega društva Dobje, muzikant, član gasilskega društva, njegova velika strast poleg motorjev pa je tudi glasba. Glasba je pri njihovi hiši že kar doma, saj je Frece ljubezen do glasbe prenesel tudi na svoja sinova, ki pogosto skupaj z njim tudi zaigrata.

Lahko z nami delite kakšen spomin ali lumparijo iz mladosti?

Kot otrok sem velikokrat šel z očetom peš k sosedom na ličkanje koruze. Oče je igral na harmoniko, otroci smo pa potem zaspali na peči. Hec je bil, ko je oče prišel brez mene domov in ni vedel, kje me je pozabil.

Kateri šolski predmet vam je povzročal največ in kateri najmanj preglavic?

Lahko bi se reklo, da glagoli in slovenščina, saj pri pouku nemškega jezika je večkrat priletela ocena 4 ali 5 kot pa kje drugje.

Katera jed je vaša največja mojstrovina? Nam lahko zaupate recept?

Palačinke, ki jih zelo rad pečem.

Med ljudmi ste zelo priljubljeni, saj povsod trosite svojo pozitivno energijo in nemalokrat ljudi tudi nasmejite do solz. Kako vam to uspeva? 

Sem mnenja, da ti takšne stvari morajo biti prirojene, ampak zagotovo traja nekaj časa ali let, da se ti stvari odprejo in ni več treme …

Katero stvar ste doma nazadnje sami popravili?

Veliko je je stvari, ker imamo malo zemlje, manjšo kmetijo, in je večkrat treba popraviti ali pripraviti orodje za delo.

Koga bi izbrali, če bi lahko na kavo in klepet povabili katero koli osebo iz naše ali vaše občine?

Za povabilo na kavo bi bil spisek kar dolg, ker poznam veliko ljudi. V veselje in čast bi mi bilo, če bi na pijačo šla z gospodom Markom Diacijem.

Če bi lahko živeli v kateri koli pravljici, v kateri bi in kateri lik bi bili?

Ker rad priskočim vsakemu človeku na pomoč, bi bil kot lovec pri Rdeči kapici, ki je rešil obe pred hudobnim volkom.

Od kje ideja za prireditev Dobjanski večer v Dobju? 

Ideja je že dolgo bila v mojih mislih, večeri so nastali predvsem zaradi druženja in dogajanja različnih prireditev v kraju

Katero delo, ki ga odlagate že nekaj časa, bo sedaj prišlo na vrsto?

Kot vsako pomlad smo tudi v tem času čistili zunaj in tudi v hiši pripravljali drva, več časa je tudi za druženje z družino, pisanje novih besedil, melodij in oslarij.

Kako v času samoizolacije potekajo vaše vsakodnevne obveznosti? 

Ker sem zaposlen v javnem podjetju, nemoteno delamo dan za dnem, seveda ob poostrenih varnostnih ukrepih, potem pa čimprej domov,.

Kako skrbite za svoje zdravje, se kaj razkužujete?

Razkužujem se večkrat na dan, saj sem zaposlen v podjetju simbio kot voznik in zaradi varnosti sta potrebna razkuževanje in higiena.

Lahko z nami delite vaš najljubši vic ali prigodo?

Vicev imam v glavi, se pravi na pamet, 400 ali pa še več, pa naj bo tale malo za hec. Sin je pisal mami iz partizanov domov: “Ljuba mati, okrog prvega pridem domov, ker je komandant rekel, da se bomo borili do zadnjega. Ostanite zdravi.”

Hvala!

Sorodne novice

Mitja Markovič: »Župnijo vidim kot tim«

ViP

Urška Arlič Gololičič: »Danes operni oder zahteva gledališko prezenco in ne le ‘park and bark’ kot nekoč.«

Jure Godler

#koronaintervju št. 34 – Boštjan Artiček, glasbenik

ViP

#koronaintevju št. 33 – Ines Ljubej, tolkalistka

ViP

#koronaintervju št. 32 – Alenka Križnik, literatka in prostovoljka Slovenskega društva Hospic

ViP

#koronaintervju št. 31 – Barbara Gradič Oset, novinarka

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več