28.5 C
Šentjur pri Celju
05/07/2020
sentjur.net

#koronaintervju št. 4: Kvirina Martina Zupanc, slikarka in pravnica

19. marec 2020 – Četrta izprašanka #koronaintervju-ja, Kvirina Martina Zupanc svoje starosti ne izdaja. Pravnica pravi, da se zanjo, starost namreč, vsi zainteresirani obrnite direktno nanjo ali na Google. Težko je našteti dela, ki jih v svojem življenju še ni preizkusila, najpogosteje pa se identificira kot slikarka, grafična oblikovalka, dekoraterka lokalov in dogodkov. Trenutno dela na Občini Šentjur in RA Kozjansko, poleg tega pa opravlja še delo administratorke Zveze kulturnih društev Šentjur. Je tudi podpredsednica Literarnega društva Šentjur in mentorica likovnega študijskega krožka na Ljudski univerzi Šentjur, a kot doda sama: “Verjetno bo enostavneje, če rečem, da sem tista, ki ima v lasti porisana kolesa in je skoraj vedno v črnem.”

Lahko z nami delite kakšen spomin ali lumparijo iz mladosti?

Odrasla sem na kmetiji v Rimskih Toplicah in s sestrami smo morale seveda pomagati pri kmečkih opravilih. Navadno je bilo treba še kaj na hitro postoriti, ko je ati prišel iz službe in še pred večerom. Časovno to zapade v termin, ko so na televiziji (bile) španske nadaljevanke. Med delom sem pogosto “hodila na stranišče”. Torej, stekla v hišo, prižgala televizijo in vsaj par minutk gledala nadaljevanko, prvi sta bili Esmeralda in Kassandra. Če ustrezno interpretiram dejstva, zelo zgodaj sem se začela učiti tujega jezika z velikim navdušenjem. 😀

Kateri šolski predmet vam je povzročal največ in kateri najmanj preglavic?

Najmanj sem se zagotovo učila španščine. Rada pa se imela zgodovino, še danes v glavi prelistujem zvezke, ker točno vem kje imam kaj napisano. Verjetno je razlog moja profesorica, njen uvid v globalno situacijo se je dijakom včasih zdel preveč družbeno kritičen in filozofski, ampak smo res bili taki piščeki, ki smo rasli gor pod žarnicami, da smo rabili takšno avtoriteto. Ni predmeta, ki ga nisem marala, morda, če sem res iskrena – športno vzgojo, groza, edino kar mi je šlo in sem si tako reševala končno oceno, je bilo tekanje kuperja ob Savinji, pa tapkanje na testiranju. Suvanje krogle pa sem imela dve. Dve!

Katera jed je vaša največja mojstrovina? Nam lahko zaupate recept?

Največja mojstrovina je zagotovo pica, ne moja, na splošno. 😀 Nisem še ugotovila, če rada kuham, raje pečem sladice. Definitvno pa rada jem. Res rada jem. Pice, krostate, kruhke z Gorenjske, pa londonske cimetove rolce, praški trdlo, kisle kumarice in pistacije. Glede receptov – ne vem, kako naj pojasnim, ampak izmenjava receptov ni ravno v moji navadi.

Kateri dopust vam je ostal v najlepšem spominu? Kaj ste tam doživeli?

Potovanja so vedno zabavna, ker narediš milijon bedarij, ampak te začuda ni nikoli sram. Na misel mi je padlo potovanje po Švedski. S kolegom sva kot študenta šla z majhnim budgetom v zelo drago državo. Vse sva prepešačila, jedla testenine v hostlu, ker so bile zastonj, se tihotapila v muzeje, pa še vseeno nama je zmanjkalo denarja za nakup vozovnice iz Stockholma do Drottnigholma, kjer je kraljeva palača. Imela sva ravno toliko kron, da sva lahko najela dve kolesi. In sva gonila v breg, proti vetru 12 km v eno smer in 12 v drugo. Kolega, nogometaš, seveda z lahkoto, meni pa je upoštevajoč, da ne maram športne aktivnosti, poleg sopihanja letelo iz ust še kaj druga.

Katero stvar ste doma nazadnje sami popravili?

Če šteje kot nekaj “popraviti” to, da sem sredi odgovarjanja na vprašanja morala teči v kopalnico in držati pri miru pralni stroj, ker je spet skakal na okoli, ko je centrifugiral, potem je to to. 😀 Sicer sem bolj vešča zabijanja žebljev in pleskanja sten.

Koga bi izbrali, če bi lahko na klepet povabili katero koli znano oz. slavno osebo?

Lanskega novembra sem šla v Beograd izključno zaradi ene osebe – Marine Abramović. Želela sem si ogledati njeno retrospektivno razstavo. Vesela bi bila, če bi lahko bila že vsaj v njeni bližini, četudi ne bi spregovorili niti besede. Ni vse v stiku – tile časi to še posebej dokazujejo.

Koga pa iz naše občine?

Iz občine – vse prijatelje, s katerimi težko uskaljujemo naše časovnice. Verjetno bi moral tale odgovor vsebovati kakšno pomembno ime. Do pomembnih ljudi se lažje pride – naročiš se za sestanek v času uradnih ur, s prijatelji pa je drugače, ker si vedno puščamo svobodo.

Če bi lahko živeli v kateri koli pravljici, v kateri bi in kateri lik bi bili?

Vem, da res nikoli ne bi bila Rdeča kapica. Bila pa bi zelo ponosna, če bi imela možnost biti stripovska junakinja Mafalda, argentinskega avtorja Quina. Mafalda ne mara juhe, ljubi Beatlese, je zagovornica človekovih pravic, radovedna, načelna in junakinja, ki meni, da odrasli ne govorijo prav samo zato, ker so odrasli.

Katero delo, ki ga odlagate že nekaj časa, bo sedaj prišlo na vrsto?

Ne upam si povedati javno, ker potem bodo vsi polni pričakovanj.

Kateri film ali oddajo si boste zavrteli v teh dneh?

Rada gledam serije, ampak to bolj na način, da se zaprem za dva dni, bolj malo spim in imam kljukico pri seriji. Nazadnje sem tako pogledala Witcherja, zdaj pa se že veselim La Case de Papel. Navadno pa pozabim, da bi lahko gledala serije in filme, ker se “zarišem”.

Lahko z nami delite svoj najljubši vic?

Ne znam biti smešna, niti si vicev ne zapomnim, moram pa povedati, da se že dolgo nismo vsi v karateni tako smejali, kot smo se ob teh vprašanjih, ko smo pomislili kaj bi Kvirina lahko odgovarjala. Nekako je bilo dokaj jasno, da sem bila kot otrok in tekom izobraževalnega procesa dokaj pridna, da ne kuham, da tudi ne znam nič popraviti in da je seznam stvari, ki jih moram narediti, daljši, kot bo trajala karantena. 😀

Hvala!

Sorodne novice

Nova okužba z novim koronavirusom na Šentjurskem

ViP

Obvestilo: Epidemija je končana, a nekateri ukrepi ostajajo

Jure Godler

#koronaintervju št. 34 – Boštjan Artiček, glasbenik

ViP

#koronaintevju št. 33 – Ines Ljubej, tolkalistka

ViP

#koronaintervju št. 32 – Alenka Križnik, literatka in prostovoljka Slovenskega društva Hospic

ViP

#koronaintervju št. 31 – Barbara Gradič Oset, novinarka

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več