7.5 C
Šentjur pri Celju
20/10/2021
sentjur.net

#koronaintervju št. 6: Anita Koleša, vodja JSKD OI Šentjur

Šentjur, 20. marec 2020 – Kot prva v prvem vikendu uradne karantene je v #koronaintervju privolila Anita Koleša. Pred dvajsetimi leti je bila tista, ki je prva sedla na mesto vodje območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS v Šentjurju in na njem ostala do danes. No, leta 2014 je za štiri leta kulturni stol zamenjala za poslanskega, a se je pred dvema letoma znova vrnila. Je idejna mati številnih projektov in dogodkov, med njimi večih revij, glasbeno-gledališkega abonmaja Gustav ipd.

Lahko z nami delite kakšen spomin ali lumparijo iz mladosti?

Stanovala sem v bloku in nekoč sva s prijateljico za 1. april na oglasno desko napisali, da bo tistega dne ob določeni uri prišel inkasant za elektriko, ki smo ga čakali že več tednov. Ker ga seveda ni bilo, so se stanovalci cel dan razburjali, kritizirali elektro podjetje in neresnost inkasanta. Edino soseda, ki je ves čas stala pri nas, je pripomnila, da je pa mogoče obvestilo prvoaprilska šala. Nadaljevanja se ne spomnim, ampak mama me je pogruntala.

Kateri šolski predmet vam je povzročal največ in kateri najmanj preglavic?

Več enih in več drugih.

Katera jed je vaša največja mojstrovina? Nam lahko zaupate recept?

Rada kuham, pravijo, da dobro, ampak za mojstrovino pa ne bi razglasila nobene jedi. Sem pa v karanteni  prvič spekla zelo dober kruh (recept je na vrečki mešanice za kruh) in skuhala regratovo juho. Časi so pravi za takšno jed, priprava pa zelo enostavna: dva krompirja kuhajte 10 minut, dodajte malo soli in dobro pest očiščenega regrata, pokuhajte in pretlačite, zalite z juho ali vodo, dodajte žličko provansalskih zelišč, ščepec čilija ali kajenskega popra, pa želji pa jed izboljšajte z nekaj koščki popečene slanine. Če ste preveč zalili in je juha redka, ne bo odveč nekaj kock starega kruha.

Kateri dopust vam je ostal v najlepšem spominu? Kaj ste tam doživeli?

Neizmerno sem hvaležna za možnosti, da sem videla veliko sveta in spoznala toliko različnosti tega našega planeta. Doživetje nekega potovanja je veliko bolj odvisno od pričakovanj popotnika kot od same poti. Zato se naši vtisi iz različnih dežel tako različni. Na Kitajskem sem bila pred 23 leti in prva pot daleč stran od doma me je okužila z željo videti in vedeti več. Danes je lahko najlepši dopust tudi blizu doma in blizu svojih dragih.

Katero stvar ste doma nazadnje sami popravili?

Pripravila sem moža, da je popravil WC-kotliček.

Koga bi izbrali, če bi lahko na klepet povabili katero koli znano oz. slavno osebo?

Pred nekaj leti sem spoznala in se pogovarjala s svetovno znanim arhitektom Borisom Podrecco. In ob obisku razstave njegovih ustvarjalnih dosežkov, ki so na ogled na Dunaju ob arhitektovi 80-letnici, sem pomislila, kako super bi bilo ponovno poklepetati z njim.

Koga pa iz naše občine?

Na klepet vabim osebe, ki so kulturno razgledane, polne idej in odgovorov na moja vprašanja, če pa so sogovorniki iskrivi in duhoviti, gre h klepetu še dvojna kava in pijača po želji. Ampak potem, ko ne bomo več »ostani doma«.

Če bi lahko živeli v kateri koli pravljici, v kateri bi in kateri lik bi bili?

Nedvomno Pika Nogavička.

Katero delo, ki ga odlagate že nekaj časa, bo sedaj prišlo na vrsto?

Na to vprašanje bom odgovorila čez mesec ali dva.

Kateri film ali oddajo si boste zavrteli v teh dneh?

Začela sem gledali drugi del serije Genialna prijateljica, genialne Elene Ferrante.

Lahko z nami delite vaš najljubši vic?

Z veseljem na klepetu ob kavi.

Kaj prihodnji dnevi pomenijo za JSKD in kaj za kulturo nasploh?

Tudi JSKD kultura se je znašla v karanteni in naše prireditve so prestavljene za nedoločen čas. V teh dneh bi morali spremljati otroško gledališko ustvarjalnost na festivalu Igrajmo se gledališče, v aprilu pa obe pevski reviji – otroško in odraslo. Upam, da bomo do konca sezone izpeljali dve predstavi abonmaja Gustav in da ne odpovemo dogodkov, ampak morda katero od sedaj načrtovanih prireditev nadomestimo v času bolj primernem za druženje in uživanje. Zato pa je sedaj prišlo do veljave geslo, ki si ga je JSKD izbrala za moto svojega delovanja “Kultura za vsak čas”. Glasbeniki nas v teh dneh pozdravljajo z balkonov, na policah nas vabijo neprebrane knjige, za pisalno mizo bel list z naslovom Moja nova pesem, otroci pa pripravljeni, da nam v dnevni sobi predstavijo Muco Copatarico, ki jo igrajo v šolskem dramskem krožku. Zato, ne čakajmo na maj!

Hvala!

Sorodne novice

Interes za cepljenje v Šentjurju poskočil za več kot 300 odstotkov

ViP

Kako smo precepljeni v občinah Šentjur in Dobje?

ViP

Mitja Markovič: »Župnijo vidim kot tim«

ViP

Preučevali življenje Josipa Ipavca in ga upodobili s pop artom

Jure Godler

Urška Arlič Gololičič: »Danes operni oder zahteva gledališko prezenco in ne le ‘park and bark’ kot nekoč.«

Jure Godler

Reportaža: Razlike v znanju učencev so se poglobile

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več