-0.2 C
Šentjur pri Celju
18/01/2021
sentjur.net

Krepili zdravje z lokalnimi ponudniki

Šentjur, 19. 6. 2019 – V Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Šentjur smo ob Svetovnem dnevu varne hrane izvedli dogodek, ki se je odvijal v sredo, 19.6.2019, z naslovom: Z lokalnimi ponudniki iz občine Šentjur in okolice do kvalitetnih živil za pripravo hranilnih obrokov in ozimnice. Veseli smo, da so se na dogodek odzvali in z nami sodelovali tudi dijaki iz Šolskega centra Šentjur, ki so naše obiskovalce pogostili z doma pripravljenimi namazi (česnov, zeliščni, in namaz iz paprike) in pečenim ajdovim kruhom z orehi. Ravno tako niso pozabili na pijačo – vodo, v kateri je bilo sadje in zelišče, saj je pitje zadostne tekočine v poletnem času zelo pomembno.

S slastnimi izdelki dobrot, ki jih pridelajo marljive delavke – živalska bitja, čebele – se nam je pridružil gospod Majcen iz Čebelarstva Majcen, kjer ponujajo široko paleto čebeljih proizvodov, v pomladnih mesecih pa sveže zelene šparglje. Med je ena izmed najbolj cenjenih naravnih proizvodov, ki ga ljudje poznamo že od antičnih časov. Vsebuje številne organske snovi, kot tudi vitamine (predvsem iz skupine vit.B) ter minerale (Fe, Mg, Cu, Na, P, Se, Ca …). Med, ki ga užijemo v priporočenih količinah pri redni in uravnoteženi prehrani ter ustreznem gibanju (zdrav življenjski slog) deluje pozitivno na zdravje.

Pridne roke s kmetije Ploštajner ustvarjajo pregrešljivo dobre sladke dobrote, ki vsebujejo polnozrnato moko – vir prehranskih vlaknin in v manjšem deležu rastlinskih beljakovin. Poleg tega na kmetiji pridelujejo sveže sadje in zelenjavo. Hrana, ki je pridelana ali predelana lokalno, je namreč veliko bolj hranljiva in okusna, saj jo zaužijemo v času njene optimalne zrelosti (sadje in zelenjava).
Sadje in zelenjava, ki jih kupimo od lokalnih/slovenskih kmetov, vsebuje veliko več antioksidantov, ki so zaščitne snovi in pozitivno pozitivno vplivajo na zdravje posameznika. Posebnost z njihove kmetije je marmelada, ki ji za pestrost okusov dodajo različne začimbe. Igro narave (Ludus Naturae) nam je s svojimi izdelki pričarala Ekološka kmetija Rečnik Pekošak. V Sredozemlju so navadni oreh poznali že v drugem stoletju pred našim štetjem. Jedrca so bogata z maščobami (predvsem enkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami – linolna in alfalinolenska kislina), beljakovinami, vlakninami ter  nekaterimi vitamini in minerali. Poleg orehovega olja nam ponujajo na kmetiji tudi orehe, kombinacijo oreha in čokolade, kot tudi kombinacije oreha in medenjakov.

Diatetičarka Centra za krepitev zdravja je s pomočjo sodelavcev Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Šentjur predstavila prigrizke, ki predstavljajo boljšo izbiro v času, ko se med obroki želimo okrepčati. Vsem lokalnim ponudnikom, kot tudi ŠC Šentjur, se najlepše zahvaljujemo za izkazano podporo in upamo, da so bo ozaveščenost potrošnike privabila, da bodo večkrat posegli po lokalno pridelanih izdelkih.

(Blaženka Kranjec, dietetičarka v Centru za krepitev zdravja Šentjur)

Sorodne novice

FOTO&VIDEO: Nad Šentjurjem se je utrgal oblak

ViP

Šentjur korak bližje lenti najlepšega in najgostoljubnejšega manjšega mesta

ViP

Novi zakrament obhajila je prejelo 69 otrok

Jure Godler

Po korona premoru padli kar štirje klubski rekordi

Jure Godler

Prejeli smo: Razstavili reprodukcije akvarelov Šentjurja

Jure Godler

V letu 2020 v Šentjurju nov parkirni režim

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več