28.7 C
Šentjur pri Celju
09/07/2020
sentjur.net

Kulturno društvo Prevorje ima novo vodstvo 

Prevorje, 25. 2. 2019 – Letošnji občni zbor Kulturnega društva (KD) Prevorje je bil volilne narave in prinesel novo vodstvo. Po dvanajstih letih predsedovanja Dragice Vračun Hercog bo prevorske kulturnike v nasledjem štiriletnem obdobju vodila Marija Polenek

KD Prevorje so v preteklem letu zaznamovali predvsem Anini večeri, ki so prešli že v enajsto sezono. Kulturno življenje je potekalo tudi še z ostalimi tradicionalmi prireditvami, ki družabni ritem v samem kraju popestrijo z bogato tovrstno pestro ponudbo. Dosedanja predsednica Hercogova je v poročilu za lansko leto predstavila aktivnosti sekcij, kot so Ljudski pevci s Prevorja z godcema Dragom in Bogdanom, citrarska sekcija pod vodstvom Jasmine Levičar in dramska skupina Guzej.

Številne prireditve so presegle krajevne okvire in s tem pripomogle k še večji prepoznavnosti in promoviranju kraja ter tudi Občine kot celote. Med te zagotovo lahko uvrščamo aktivnosti Ljudskih pevcev s Prevorja z godcema, ki se vsako leto prijavljajo na območna srečanja ljudskih pevcev in godcev. Lani so po oceni strokovne spremljevalke bili izbrani na območno srečanja, ki je potekalo v Rogaški Slatini. Med številnimi njihovimi nastopi še izstopa njihov samostojni koncert v ljubljanskem hotelu Union na Folk Union večeru, kjer so obiskovalcem prenesli pristnost in domačnost kozjanskega podeželja v pesmi, godčevstvu in besedi.

Aktivne sekcije

 Jasmina Levčar pa ne le kot samostojno, tudi v okviru društva s citrarsko sekcijo ustvarja prepoznavnost tovrstne kulturne ponudbe ne le v kraju, temveč širše po domovini. Lanskoletna bera govori o številnih njenih koncertih, nastopih in tradicionalnih srečanjih. Veliko se jih odstira na  medgeneracijskem povezovanju in sodelovanju. V domačem kraju je lani izzvenela že šesta Citrarska pomlad, njene učenke pa so se lani udeležile regijskega in državnega tekmovanja TEMSIG. Levičarjeva je pripravila tudi kar nekaj samostojnih koncertov, blestela pa je tudi kot gostja na koncertih Prifarskih muzikantov, ki so ob koncu lanskega leta potekali po Sloveniji. 

Tudi dramska sekcija Guzej je vedno bolj prepoznavna. Lani so se z igro o Guzeju predstavili v Loki pri Žusmu, Guzej, žandarja in Kovačija pa so se predstavljali na Šentjurjevem, v Gorici pri Slicnici, v Kozjem ter večkrat v domačem kraju. Tudi plan dela odstira ustaljene aktivnosti. Nekaj teh je že izvedenih, v teku so Anini večeri, v jeseni nadaljevanje z novo sezono, pred vrati je 7. Citrarska pomlad, v začetku julija bo 19. Astronomska noč, konec avgusta pa tradicionalni Guzejev pohod s ciljem na Planini pri Sevnici.

To so ene izmed številnih planiranih aktivnosti prevorskih kulturnikov, za katere pa bo morala poprijeti že novo izvoljena predsednica Marija Polenek, doselej poznana kot Barbka v igri Guzej ter avtorica svoje prve pesniške zbirke Strune življenja. Podpredsednik je postal Mirko Pajek, dolgoletno delo blagajničarke Anice Užmah pa bo prevzela Marija Frece Perc. Za uspešno dosedanje društveno delovanje je čestital vsem, v hvaležnem tonu pa predvsem Hercogovi, za večletno uspešno vodenje,  predsednik domače krajevne skupnosti Damjan Maček. Novemu vodstvu pa je zaželel plodno kulturno pot še naprej ter poudaril pomen vzdrževanja pridobivanja sredstev iz razpisov. Občni zbor je pozdravila tudi predsednica Društva Izviri Dobrina Danica Recko. Sledile so zahvale dosedanji predsednici Hercogovi, blagajničarki Užmahovi in dosedanjemu predsedniku NO Mačku, ki tudi ne bo več opravljal te funkcije. Tako kot začetek so tudi konec uradnega srečanja napovedali citrarski zvoki izpod prstov Jasmine Levičar.

Majda Rezec

 

Sorodne novice

Sedma, pravljična Citrarska pomlad

Jure Godler

Poklon kulturi z Guzejem

Jure Godler

Citrarka nabira blesteče in odmevne nastope

Jure Godler

Cvetje v jeseni pričarali v Dramljah

Jure Godler

Ko se Teden otroka kar ne konča …

Jure Godler

Citrarji na  5. Pikniku pod kozolcem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več