17.4 C
Šentjur pri Celju
22/09/2023
sentjur.net

Lipa zelenela je, srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž

Šentjur, 26. 8. 2022 – Po treh letih je Območna izpostava Javnega sklada za kulturo v Šentjurju v četrtek, ponovno organizirala srečanje ljudskih glasbenikov ter poustvarjalcev slovenskega ljudskega izročila. Izvajanje ljudskih pesmi vedno bolj tone v pozabo, zato so takšne prireditve zelo pomembne. V šentjurski občini še imamo skupine, ki zanjo zapeti in zaigrati tako, kot so to znali pred več desetletji. Z odhajanjem starih generacij ljudskih glasbenikov pa odhajajo tudi njihove izvedbe in nemalokrat tudi same pesmi. Zato je še kako pomembno, da se zapišejo in dokumentirajo.

Prav takšna srečanja, ki jih organizirajo izpostave sklada za kulturo po vsej Sloveniji, so priložnost za spremljanje stanja živosti glasbene dediščine v naših krajih. Srečanja so tudi strokovno spremljana in dolgoletna sodelavka sklada, ki je bila tokrat na prireditvi etnomuzikologinja dr. Urša Šivic je bil prijetno presenečena nad velikim številom nastopajočih, kar 60 se jih je zvrstilo pod Ipavčevo lipo v Zgornjem trgu.

Po nastopu jih je zelo pohvalila, še posebej jo je razveselil skrbno pripravljen repertoar. Posameznim skupinam, ki so želeli njen nasvet pa je svetovala s posredovanjem svojih bogatih izkušen. Dr. Urša Šivic, je namreč zaposlena na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU in se ukvarja z analizo in teorijo pojavov ljudskega petja ter sodeluje pri uredniškem delu zvočnih in tiskanih izdaj.

Pod Ipavčev lipo so  v lepem poletnem večeru peli in igrali: Planinski prijatelji iz Rogaške Slatine, Štefanski fantje iz Sv. Štefana,  pevke in pevci Folklorne skupine iz Blagovne in  Kulturnega društva Jesensko cvetje, godci folklorne skupine Lintvar, Moška vokalna skupina Jakobčani, Mešana vokalna skupina Žingarl, Ljudski pevci s Prevorja z godcem Dragom Žekarjem, Paridolske korenine,  godec Viki Novak ter pevec in muzikant Franc Pevec. Polna tribuna obiskovalcev je z navdušenjem spremljala njihove nastope, na koncu prireditve pa so skupaj s pevci na odru  zapeli Pozimi pa rožice ne cveto. (Anita Koleša)

Sorodne novice

Njihovo poslanstvo je pomoč invalidom

Jure Godler

Razdeljena država ne more biti uspešna

Tjaša Ferlež

Znova soncu pokazali čudovite starodobnike

Jure Godler

Pomembno je medsebojno povezovanje

Tjaša Ferlež

Mesec marec – mesec žensk

Tjaša Ferlež

O načrtih Združenja zgodovinskih mest Slovenije tokrat v Šentjurju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več