9 C
Šentjur pri Celju
29/05/2020
sentjur.net

Malgaju v spomin

Šentjur, 10. 11. 2014 – Na pobudo predsednika štorovskega območnega združenja vojne veteranov za Slovenijo in občinskega združenja slovenskih častnikov Štore Srečka Križanca so predstavniki teh dveh organizacij in predstavniki policijskega veteranskega društva SEVER za celjsko območje na grob narodnemu heroju Franju Malgaju ob 120. obletnici njegovega rojstva položili venec in prižgali sveče. Povabilu pobudnika se je odzval tudi generalmajor mag. Alojz Šteiner, sicer predsednik zveze slovenskih častnikov, ki je dejal, da je pomembno, da ohranjamo spomin na junake, katerim se lahko zahvalimo, da imamo domovino v obliki, kakršno poznamo. Poleg teh organizacij so se na Malgaja spomnili le še svetniki Mestne skupnosti Šentjur.

Ob tem dogodku je Srečko Križanec dejal, da je vesel, da se je nekaj povabljenih odzvalo povabilu. Med drugim je povedal tudi: »Vojaška zgodovina me zelo zanima in lahko povem, da jo zelo dobro poznam. Franjo Malgaj je bil iz tega vidika izjemen človek, hkrati pa zelo pomemben za našo domovino. Menim, da je pomembno, da se mu, če ne moremo drugače, na tak način zahvalimo za to, kar je naredil za našo državo. Tega dela zgodovine nikakor ne bi smeli zanikati in zapostavljati, čeprav se nekateri trudijo ravno to.« (Z. B.)

Sorodne novice

Prejeli smo: Franjo Malgaj spet na severni meji

Jure Godler

Zaključek bralne značke: Kultura od glave do repa

Jure Godler

Franjo Malgaj v številnih podobah na Ipavčevi paleti

Jure Godler

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Jure Godler

Moja domovina v zborovski pesmi

Jure Godler

Gasilski veterani na strokovni ekskurziji

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več