27.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

Martin na star način ponovno na Sveti Heleni

Javorje, 9. 11. 2014 – Na sveti Heleni so glavni organizatorji – Društvo Sveta Helena – letos že sedmič zapored organizirali prireditev Po sveti Heleni: Martin na star način. Na razgledni kozjanski hrib vsako leto privabijo množico obiskovalcev od blizu in daleč in tudi letos se ni izneverila. Že zjutraj so se rekreacije željni zbrali na štirih lokacijah in peš odpravili proti vrhu, kjer jih je pričakala glasba vaških godcev in vokalnih skupin. Temu je sledila maša v cerkvi Svete Helene, ob tem pa je slivniški župnik Marko Šraml blagoslovil še novo vino.

Temu je sledil formalni del prireditve, izbor vinske kraljice, ki ga je vodil Davor Pušnik. Ob tej priložnosti je stari predsednik sveta KS Slivnica pri Celju Vlado Artnak uradno predal naziv v roke novoizvoljenega Janeza Palčnika.  Ob tem je nagovoril svoje krajane in zbrane: “Trudili se bomo skupaj z vami, da bo življenje v naših krajih lepše in prijetnejše. Zahvaljujem se tudi organizatorjem, ki so pripravili tako lepo, edinstveno in kakovostno prireditev. Vsem vam želim prijetno bivanje na pogorju svete Helene. Želim vam, da uživate ob dobri hrani in dobrem vinu. Nikakor pa ne pozabite verza našega blaženega rojaka, ki pravi: po pameti ga pijmo, da glave ne izgubimo.

Ob zvokih mladih Kozjanskih lumpov se je na Žurejevem zapravljivčku, kot je že v navadi, s svojim očetom pripeljala nova vinska kraljica Martina Žavski, kateri je predsednik vinogradnikov SV. Helene zastavil nekaj vprašanj, da je preveril njeno strokovnost. Na vsa je odgovorila z odliko in si tako prislužila naziv Vinska kraljica 2014. Stara vinska kraljica Valerija Tanšek je novi predala titulo, vsi na odru pa so, kot se spodobi, z njo nazdravili z moštom, glede na to, da se je prireditev odvijala pred martinovim.

Za glasbo po uradnem delu in med degustacijo mošta je poskrbel ansambel Vžig, za katere je bila to nekakšna generalka pred njihovim dnem, koncertom z gosti, ki se bo odvijal 23. novembra s pričetkom ob 17. uri v kulturnem domu v Gorici pri Slivnici.

Vodja organizatorjev Franc Žurej ml. je, čeprav, kot je sam povedal, ni vajen pridigati, stopil pred mikrofon in se zahvalil zbranim: “To prireditev pripravljamo zato, da se pohvalimo. Poglejte, kje živimo in kakšno okolico imamo. Mislim, da se imamo s čim za pohvaliti. Največja pohvala za vse to pa ste vi, ker pridete v takšnem številu. Zahvala pa gre tudi župniku, ker nam vedno uredi tako v redu vreme.

Po uradnem delu je sledil del, na katerega so mnogi obiskovalci najbolj nestrpno čakali. Dan odprtih vrat “gorc” na Sv. Heleni. Svoja vrata je odprlo 17 gorc, v katerih so se obiskovalci lahko odlično okrepčali in odžejali. (Zoran Borovšak)

Sorodne novice

Nova vinska kraljica je postala Ana Artnak

Jure Godler

Robi Romih novi gorman-vinar Svete Helene

ViP

Protokol rezitve trte opravili kar na Ipavčevem vrtu

Jure Godler

Novo vinsko kraljico okronali v mehurčku

ViP

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP

Prejeli smo: Izlet v Vulkanland

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več