17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Nova vinska kraljica je postala Ana Artnak

Javorje, 12. 11. 2023 – Prireditev Martin na star način, je tradicionalna turistično-etnološka in kulturna prireditev, ki jo organizira Društvo sv. Helena. V letošnjem letu so jo izvedli že 15. zapored. Ljubitelji vina, domačih izdelkov in pridelkov so se znova množično podali na javorski hrib, ki ga krasi nekdanja romarska cerkev, ki je bila posvečena že leta 1545. Tudi letos so se nekateri obiskovalci odločili, da obiščejo sv. Heleno peš in organizirano. Štart pohoda je bil iz Ramne pri Slivniškem jezeru, pot pa jih je vodila po vinsko-turističnih cestah. Na vrhu hriba pa so se lahko udeležili tudi svete maše, ki jo je daroval domači župnik Marko Šraml.

Kraljice vse Slovenije

Tokrat pa se je prvič zgodilo, da so se povabilu vinske kraljice sv. Helene odzvale tudi vinske kraljice iz skoraj vseh koncev Slovenije. Poleg nekdanjih vinskih kraljic sv. Helene pa so tvorile cvetober kraljeve lepote. V ešalonu so se kraljice se postavile pred odrom. Uvodoma pa je zbrane pozdravila predsednica Društva sv. Helene Damjana Gračner.  “Pozdravljeni na najboljši točki na Kozjanskem,” je ponosno pozdravila obiskovalce predsednica društva ter jim zaželela čudovit dan ob degustiranju in ob ponudbi lokalnih ponudnikov. Tudi tokrat so se organizatorji poslužili že preverjenega recepta, kjer so prodajali spominske kozarce za vino, ki so jih lokalni vinogradniki po želji polnili.

“Ta prireditev sodi med večje turistične prireditve v naši občini,” je poudaril tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci. Zahvalil se je tudi organizatorjem, ki so to prireditev pripravili že petnajstkrat. Pohvalil je vinsko kraljico Moniko Narat, ki je pripeljala vinske kraljice na sv. Heleno. Tradicionalna pa je tudi blagoslovitev mladega vina, ki jo je izvedel župnik Marko Šraml. Poudaril je, da je da karkoli blagoslavlja – najsi bo to avtomobil, cesta ali vino, gre v prvi vrsti za blagoslov ljudi. “Danes blagoslavljamo tudi rezultat nekega dela, do tega priti pa ni enostavno, zato gre za veliko spoštovanje do vinogradnikov,” je povedal župnik.

Nova vinska kraljica

Po plesu Folklorne skupine sv. Štefan, pa je spregovorila tudi Monika Narat, aktualna vinska kraljica. Izpostavila je, da se je s pomočjo vinske kraljice pred njo Anamarije Škorjanec povezala s skupino slovenskega vinskega kraljestva. Takrat se je za prava zgodba “kraljevanja” šele začela. Ker je toča uničila njen vinograd ji je v pomoč priskočil gorman Robi Romih. Za vso njegovo pomoč mu je podelila tudi diplomo, ki jo je prejel “njun” rumeni muškat. “Hvala ker ste mi dovolili biti vaše sonce, tudi ko je deževalo,” se je zahvalila vinskemu kraljestvu in ljudjem, ki so ji stali ob strani. Svojemu partnerju – šoferju, in predsednici društva sv. Helene se je zahvalila za skupna leta z darilom. Je pa organizirala tudi dražbo treh stelenic rumenega muškata, izkupiček pa je namenila šolskemu skladu OŠ Slivnica pri Celju.

Končno je tudi napočil trenutek, ko so strogo varovano skrivnost, kdo je nova vinska kraljica obelodanili. Nova vinska kraljica sv. Helene in s tem tudi Občine Šentjur je po izboru vinogradnikov postala Ana Artnak iz Javorja. Nova vinska kraljica je študentka magistskega študija psihologije v Ljubljani. Na prizorišče so jo pripeljali kar s kočijo, ki jo je zagotovila družina Salobir, v spremstvu svojega očeta Vladimirja. Z gormanom sta preverila znanje pri menjavi pipe na sodu, kar je nova vinska kraljica opravila z odliko.

“Spomnim se, da sem kot mala punčka na tej prireditvi z občudovanjem strmela v vinske kraljice. Danes pa na tem mestu stojim sama,” je povedala Ana Artnak, ki je prejela rdeč trak in krono aktualne 13. vinske kraljice sv. Helene. “To je zame velika čast, da lahko zastopam naše dobro vino, ki ga pridelujemo v naših krajih,” je dodala. “Monika mi je veliko povedala o vinskem kraljestvu. V njem so čudovita dekleta in seveda bi to izkušnjo tudi sama rada dobila,” je povedala, ter dodala, da ji je še vedno na prvem mestu študij.

Popoldan na sv. Heleni pa so obogatili Guštni muzikanti, ki so obiskovalcem z veselimi zvoki harmonike polepšali popoldne in druženje. Prireditev pa je povezoval Vid Palčnik(Jure Godler)

Vse vinske kraljice sv. Helene

 1. Vinska kraljica sv. Helene Doroteja Mijošek
 2. Vinska kraljica sv.Helene Bračko Romana
 3. Vinska kraljica sv.Helene Tanja Kovačič
 4. Vinska kraljica sv. Helene Spela Žafran
 5. Vinska kraljica sv.Helene Petra Vodišek
 6. Vinska kraljica sv.Helene Valerija Tanšek
 7. Vinska kraljica sv.Helene Martina Žavski
 8. Vinska kraljica sv. Helene Marjeta Amon
 9. Vinska kraljica sv. Helene Tjaša Romih
 10. Vinska kraljica sv.Helene Sabina Užmah
 11. Vinska kraljica sv.Helene Anamarija Škorjanec
 12. Vinska kraljica sv.Helene Monika Narat
 13. Vinska kraljica sv Helene Ana Artnak

Sorodne novice

Robi Romih novi gorman-vinar Svete Helene

ViP

Protokol rezitve trte opravili kar na Ipavčevem vrtu

Jure Godler

Novo vinsko kraljico okronali v mehurčku

ViP

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP

Na star način martinovali na novi lokaciji

ViP

Deseto martinovanje

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več