19.6 C
Šentjur pri Celju
22/09/2023
sentjur.net

Martinčkali so se na martinovanju na Heleni

Sveta Helena Javorje, 8. 11. 2015 – Že osmič zapored je društvo Sveta Helena organiziralo turistično prireditev Po Sveti Heleni Martin na star način na Sveti Heleni v Javorju. Za ta mesec nenavadno toplo sončno vreme, ki je v vrhuncu pokazalo celo 23˙C, je v idiličen kraj med vinogradi pripeljalo več kot 1500 obiskovalcev iz vse Slovenije. Po pohodu z Žurejeve domačije, iz Gorice in Grobelc smo bili priča podrtju klopotca, sledila je sveta maša v cerkvi sv. Helene, nato pa so se prisotni prestavili na prireditveni prostor. Voditelj prireditve Davor Pušnik je besedo predal predsedniku društva Sveta Helena Franciju Žureju ml., ki si je v nagovoru zaželel, da bi svojo gostoljubnost lahko v naslednjih letih ponudili še več obiskovalcem. Spregovoril je tudi župan sosednje občine Dobje g. Franc Leskovšek, z besedami iz pesnitve briškega kantavtorja Iztoka Mlakarja ”Vsak kmet rad soje vino ma, odkar ta svjt stoji, ma prou usakmu ga ne da, s prjatli ga deli,” pa je predsednik KS Slivnica pri Celju Janez Palčnik poudaril spoštovanje do vina lokalnih vinarjev. Nato je župnik Marko Šraml blagoslovil letino in vinograde v okolici, šaljivo pa se je poigral tudi z vremenom.

Na zapravljivčku v spremstvu očeta pa se je nato na prizorišče pripeljala kandidatka za novo vinsko kraljico Marjeta Kosaber – laskavi naslov kraljice si je morala namreč zaslužiti. Stroga in izkušena komisija, ki so jo sestavljali predstavniki okoliških vinogradniških društev, je bila z odgovori zadovoljna, zato so jo s kronanjem in predajo lente lanskoletne kraljice, Martine Žavski, okronali za vinsko kraljico Svete Helene 2015/2016. Nova kraljica Marjeta je nato pozdravila navzoče z besedami, da bo s ponosom predstavljala domači kraj in občino ter vino našega vinogradniškega okoliša. Bivša kraljica Martina se je nato zahvalila za zaupanje v svojem mandatu, nato pa je sledila degustacija vina, o katerem je nekaj besed spregovoril šentjurski mestni viničar Jurij Malovrh, in domačih dobrot javorskih pridelovalcev, obisk njihovih odprtih gorc, kjer so obiskovalci želodčke napolnili z narezki, jedmi na žlico in pecivom. Sledila je zabava z ansamblom Mladi upi na glavnem prizorišču. Tekom zadnjega dela sta se prireditvi pridružila tudi krajana kraja Javorje z Gorenjske, s katerim društvo sveta Helena organizira srečanje krajev z imenom Javorje. Letošnje martinovanje se zagotovo še dolgo ne pozabilo, če ne drugače, zaradi zavidljivo lepega vremena in dobre družbe. (Vid Palčnik)

Sorodne novice

Robi Romih novi gorman-vinar Svete Helene

ViP

Nova kmetijska ministrica na ogledu škode po toči

ViP

Protokol rezitve trte opravili kar na Ipavčevem vrtu

Jure Godler

Novo vinsko kraljico okronali v mehurčku

ViP

Mesec žensk na čelo društva Sveta Helena prinesel predsednico

ViP

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več