19.1 C
Šentjur pri Celju
18/07/2024
sentjur.net

Martinčkali so se na martinovanju na Heleni

Sveta Helena Javorje, 8. 11. 2015 – Že osmič zapored je društvo Sveta Helena organiziralo turistično prireditev Po Sveti Heleni Martin na star način na Sveti Heleni v Javorju. Za ta mesec nenavadno toplo sončno vreme, ki je v vrhuncu pokazalo celo 23˙C, je v idiličen kraj med vinogradi pripeljalo več kot 1500 obiskovalcev iz vse Slovenije. Po pohodu z Žurejeve domačije, iz Gorice in Grobelc smo bili priča podrtju klopotca, sledila je sveta maša v cerkvi sv. Helene, nato pa so se prisotni prestavili na prireditveni prostor. Voditelj prireditve Davor Pušnik je besedo predal predsedniku društva Sveta Helena Franciju Žureju ml., ki si je v nagovoru zaželel, da bi svojo gostoljubnost lahko v naslednjih letih ponudili še več obiskovalcem. Spregovoril je tudi župan sosednje občine Dobje g. Franc Leskovšek, z besedami iz pesnitve briškega kantavtorja Iztoka Mlakarja ”Vsak kmet rad soje vino ma, odkar ta svjt stoji, ma prou usakmu ga ne da, s prjatli ga deli,” pa je predsednik KS Slivnica pri Celju Janez Palčnik poudaril spoštovanje do vina lokalnih vinarjev. Nato je župnik Marko Šraml blagoslovil letino in vinograde v okolici, šaljivo pa se je poigral tudi z vremenom.

Na zapravljivčku v spremstvu očeta pa se je nato na prizorišče pripeljala kandidatka za novo vinsko kraljico Marjeta Kosaber – laskavi naslov kraljice si je morala namreč zaslužiti. Stroga in izkušena komisija, ki so jo sestavljali predstavniki okoliških vinogradniških društev, je bila z odgovori zadovoljna, zato so jo s kronanjem in predajo lente lanskoletne kraljice, Martine Žavski, okronali za vinsko kraljico Svete Helene 2015/2016. Nova kraljica Marjeta je nato pozdravila navzoče z besedami, da bo s ponosom predstavljala domači kraj in občino ter vino našega vinogradniškega okoliša. Bivša kraljica Martina se je nato zahvalila za zaupanje v svojem mandatu, nato pa je sledila degustacija vina, o katerem je nekaj besed spregovoril šentjurski mestni viničar Jurij Malovrh, in domačih dobrot javorskih pridelovalcev, obisk njihovih odprtih gorc, kjer so obiskovalci želodčke napolnili z narezki, jedmi na žlico in pecivom. Sledila je zabava z ansamblom Mladi upi na glavnem prizorišču. Tekom zadnjega dela sta se prireditvi pridružila tudi krajana kraja Javorje z Gorenjske, s katerim društvo sveta Helena organizira srečanje krajev z imenom Javorje. Letošnje martinovanje se zagotovo še dolgo ne pozabilo, če ne drugače, zaradi zavidljivo lepega vremena in dobre družbe. (Vid Palčnik)

Sorodne novice

Nova vinska kraljica je postala Ana Artnak

Jure Godler

Potrgali tudi trto v krožišču Gorice pri Slivnici

Jure Godler

Robi Romih novi gorman-vinar Svete Helene

ViP

Nova kmetijska ministrica na ogledu škode po toči

ViP

Protokol rezitve trte opravili kar na Ipavčevem vrtu

Jure Godler

Novo vinsko kraljico okronali v mehurčku

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več