18.6 C
Šentjur pri Celju
20/08/2022
sentjur.net

Med 50-timi najvplivneši številni Šentjurčani

Šentjur, 18. 1. 2020 – Portal kozjansko.info že dvanajsto leto zapored pripravlja lestvico petdesetih najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. Na tej listi predstavijo ljudi, ki so v politiki, gospodarstvu, športu, znanosti, umetnosti, kulturi in na drugih družbenih področjih zaznamovali čas, ki je za nami. Ravno preteklo leto pa so zaznamovali številni pretresi na zdravstvenem in političnem področju in zdi se, da naši kozjansko-obsoteljski rojaki na nacionalnem nivoju še nikoli niso igrali pomembnejše vloge, kar je precej premešalo lestvico vpliva.

Izraz “vplivni” je razumljen v širšem smislu: gre za ljudi, ki imajo bodisi ugled, moč, vpliv (ali vse troje) v svoji stroki, na delovnem oziroma drugem družbeno pomembnem področju. Pogoj za obravnavo je, da izvirajo (so tu odrasli/živeli) z območja osmih občin Kozjanskega in Obsotelja ali pa tu živijo oziroma imajo stalno prebivališče.

V težnji po objektivni oceni je komisija, sestavljena iz štirih članov uredništva Kozjansko.info in dveh zunanjih poznavalcev razmer, raziskala življenjske in karierne poti več kot 200 evidentiranih kandidatov, obenem pa še poseben poudarek namenila njihovim aktivnostim v letu 2019. Vsakega posameznika je ovrednotila po šestih različnih kriterijih, ki vključujejo njihov ugled, moč, vpliv v svetu, Sloveniji, na lokalnem nivoju, v okviru svoje stroke, pomembnost njihovega področja delovanja v sodobni družbi in njihovo aktivnost v letu 2019.

Na podlagi rezultatov analize smo jih razvrstili od 1. do 200. mesta. Pazili smo, da so v izboru zastopani posamezniki z različnih področij delovanja in ustvarjanja, saj so naši ljudje uspešni, ustvarjalni in vplivni tako v poslu kot v politiki, športu, znanosti, umetnosti, kulturi in drugje.

Počivalšek ponovno na vrhu

Zdravko Počivalšek se je ponovno vsedel na tron najvplivnejših po izboru portala kozjansko.info. Odigral je ključno vlogo pri menjavi oblasti, kjer je takratnemu premieru Marjanu Šarcu v odstopu, preprečil idejo o predčasnih volitvah. Kot minister za gospodarski razvoj pa je prispeval k nabavi zaščitne opreme. Tesno za petami pa mu na drugem in tretjem mestu sledita naša uspešna podjetnika – Iztok Špan iz podjetja Tajfun Planina in Roman Moškotevc direktor in lastnik podjetij Ahac, VOC Celje, VOC ekologija in Štajerski val. Na sedmem mestu je prvih deset zaokrožila državna sekretarka za področje zdravstva in podpredsednica stranke SDS Jelka Godec.

Na 17. mesto je v primerjavi z lanskoletno lestvico zdrsnil Franc Jager, lastnik in direktor podjetja Gradnje Jager d.o.o. Šentjurski poslanec na list DeSUS Robert Polnar se je dvignil kar na 19. mesto. Dvojni doktor znanosti Igor Grdina, zgodovinar in literarni zgodovinar pa je na lestvici zasedel 21. mesto. Boštjan Kukovičič, direktror podjetja KEA d.o.o. je ostal na enakem mestu na lestvici kot lansko leto – šestindvajstem.  Šentjurski župan mag. Marko Diaci se je uvrstil na 30. mesto, je podobno kot Kukovičič ostal na enakem mestu v primerjavi z lanskoletno lestvico. Direktor Bosia d.o.o., Hugo Bosio pa se je zavihtel mesto za njim.

Lestvico do 50 vplivnežev zaokrožujejo še košarkar Luka Lapornik (33.), operna pevka, sopranistka Urška Arlič Gololičič (41.), kateri sledi košarkarski trener Dejan Mihevc (42.) in košarkar Sandi Čebular (43.). Lestvico petdestih pa na 49. mestu zaokrožuje primarij dr. Gorazd Voga, predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino SB Celje in dekan Visoke zdravstvene šole v Celju. Ostale, ki so se urstili na lestvico petdesetih najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, pa si lahko ogledate TUKAJ.

Urednik o izbranih vplivnežih

“Morda še ni bilo leta v času samostojne države, ko bi naši lokalni rojaki imeli takšen vpliv na družbeno-politično dogajanje v Sloveniji kot ravno minulo leto. Resda je Zdravko Počivalšek v samem vrhu naših lestvic že od začetka projekta v letu 2010, a v letu 2020 je Olimčan, po odstopu premierja Šarca, ključno prispeval k formiranju nove vlade, zdaj pa je kot njen podpredsednik in minister za gospodarstvo eden najvplivnejših ljudi v državi,” je povedal Rok Čakš, urednik portala kozjansko.info.. 

“Med sedmimi novinci med petdesetimi najvplivnejšimi Kozjanskega in Obsotelja bi izpostavil ljudi, ki so se izkazali v času epidemije koronavirusa. V prvi vrsti voditeljic ustanov, ki sta bili predvsem ob spomladanskem izbruhu COVID-19 v Šmarju pri Jelšah najbolj na udaru, direktorice JZ Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah Jasne Žerak in direktorice Doma upokojencev Šmarje Gordane Drimel. Pa tudi mladega šmarskega župana Matije Čakša, ki je v najpomembnejših trenutkih in pod hudimi pritiski pokazal sposobnost sprejemanja težkih, a treznih odločitev.   

Med letošnjimi vplivneži je nekaj večje zastopstvo politikov in športnikov kot sicer, kakšen manj pa je iz gospodarstva in podjetništva ter še nekaterih dejavnosti, ki so jih okoliščine koronavirusne situacije najbolj omejile. Čeprav vidnejše posledice tega lahko pričakujemo pri obravnavi vplivnih Kozjanskega in Obsotelja po koncu pravkar začetega leta, ko bo tudi jasno, kako je lokalno gospodarstvo uspelo prebroditi težke čase družbenega zaprtja.” (Jure Godler, vir: kozjansko.info)  

Sorodne novice

Ahac med tremi največjimi slovenskimi dobavitelji

Jure Godler

Šentjurski “vplivneži” sestopili iz vrha

Jure Godler

Na mestu Hotela Žonta bo zrasel nov kompleks

Jure Godler

Trideseta obletnica podjetja Ahac

Jure Godler

Med najvplivnejšimi kopica Šentjurčanov

Jure Godler

Roman Moškotevc prepustil direktorstvo VOC Celje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več