23.6 C
Šentjur pri Celju
21/09/2023
sentjur.net

Miklavž razveseljeval otroke tudi na Blagovni

Blagovna, 7. 12. 2022 – Miklavž je eden od treh dobrih mož, ki obdaruje pridne otroke. Miklavž je napram Božičku in Dedku Mrazu vedno nosil bolj skromna darila – pomaranče, orehe, volnena oblačila. Ena od legend o Miklavžu razodene, da je bil pred davnimi časi krščanski škof, ki je živel v Miru, na ozemlju današnje Turčije v četrtem stoletju. V času življenja je izvajal dobra dela in pomagal ljudem v nuji. Zato še danes nosi škofovsko palico, obleko in mitro na glavi. Spremljajo pa ga tudi angelčki, ki delijo darila pridnim otrokom in hudiči oz. parkeljni kot izvrševalci kazni med porednimi otroki. Ti so tudi na pogled strašni in rožljajo z verigami in strašijo otroke.

S kočijo

Na Blagovni se je Miklavž odzval vabilu Turističnega društva Blagovna, ki organizira Miklavževanje v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Blagovna, Epik Teatrom in Konjeniškim društvom Blagovna. Miklavževanje so izvedli že četrtič zapored. Miklavž se je na v kraj, “ki ga ni”, pripeljal s kočijo ter obdaril okoli 130 otrok. Otroci pa večinoma pokačajo pri svojem domu, tisti, ki so pa iz oddaljenih krajev pa se zberejo ob Podružnični šoli Blagovna. Vsak mlaček je lahko kovanček zamenjal za darilo, poleg tega pa so morali narediti tudi voščilnico za dobrega moža. Te voščilnice je Miklavž predal Rdečemu križu Blagovne, ti pa so vošilnice razdelili svojim krajanom, ostarelim in ostalim. Da pa ni starše in otroke zeblo, pa so se lahko pogreli ob kuhanem vinu in čaju, ki ga je pripravilo turistično društvo. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Sejmarje ni pregnal dež, sv. Miklavž pa obdaril 270 otrok

Jure Godler

Na POŠ Blagovna tekli za dober namen

Jure Godler

Motorist trčil v avto pred prehodom za pešče

Jure Godler

Miklavževanje na Blagovni s priporočili NIJZ

Jure Godler

Trije zimski botri obdarili tudi nekaj šentjurskih otrok

Jure Godler

Miklavž obiskal otroke v cerkvici sv. Rozalije

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več