-3.6 C
Šentjur pri Celju
30/01/2023
sentjur.net

Moja dežela – lepa in gostoljubna

Dobrina – Loka pri Žusmu, 04.03.2016 – Društvo IZVIRI Dobrina je na 19-letnem občnem zboru pregledalo svoje aktivnosti v preteklem letu. V uvodnem govoru je navzoče pozdravila predsednica Danica Recko. V zelo obširnem poročilu delovanja je predsednica izpostavila Tradicionalni Valentinov pohod, pohod po GUP Žusem, za katero so dobili priznanje za 1. mesto na regijskem tekmovanju od Turistične zveze Slovenije. Deveto leto so Pihalni orkester iz Šentjurja in Rončki bojlerjaši prebujali krajane Dobrine in okolice – v Dobrinski noči, ki ima že pravo tradicijo z različnimi dejavnostmi. Na domačiji Srečka Polška je Adrian Črnelč iz Javnega zavoda Kozjanski park Podsreda prikazal vzdrževanje rezi visokodebelnih sadnih dreves. V sodelovanju s pobratenim TD Velenje so ocenjevali urejenost kmetij, starejših kmetij, zasebnih hiš in javnih objektov. Omenjeni projekt se imenuje Moja dežela – lepa in gostoljubna. Člani društva so sodelovali v čistilni akciji, ki jo je organizirala KS Loka pri Žusmu. Udeležili so se sejmov in prireditev po Sloveniji. Zelo dejavna je ekipa vleke vrvi društva IZVIRI. Postavili so nov šotor z denarno pomočjo občine Šentjur in KS Loka pri Žusmu. Sodelovali so v RA-KO na Viziji s strateškimi cilji občine Šentjur na področju turizma do leta 2020. Pridobili so »Status društva«, kar pomeni, da sedaj društvo dela v javnem interesu. V sodelovanju s Centrom za socialno delo Šentjur so vključili osebe v društvo za splošno korist.

Lestenec bo obnovljen

V letošnjem letu bodo nadaljevali z zastavljenim delom in programom iz minulih let. Z občino Šentjur in KS Loka pri Žusmu si bodo prizadevali za skupne projekte in sodelovali na razpisih različnih ministrstvih za pridobitev denarja; Nadgradnja II. faze GUP Žusem, ponatis oz. druga izdaja knjige Zadnji Žusemski graščaki, kozjanski steklarji, trgovci in loški učitelji. Na javnem razpisu za obnovo lestenca so pridobili denar, tako bo 150 let star lestenec, narejen v Loški glažuti, obnovljen. V sodelovanju z občino Šentjur si bodo prizadevali postaviti označevalne table za Razvaline gradu Žusem, Arheološko najdbišče Tinje in Muzej Loških glažut. Sprejeli so sklep o ustanovitvi sekcije Fantje z Žusma. Namen sekcije je združevati člane društva in druge občane ter spodbujati in razvijati ljubiteljske kulturne dejavnosti.

Podelili so kar 46 priznanj, od teh 4 bronaste, 16 srebrnih in 26 zlatih. Podeljavala sta jih predstavnik Pobratenega TD Velenje Franc Borovnik in predstavnica občine Šentjur Judita Methans Šarlah. Priznanje za vleko vrvi je podelil predsednik Zveze za šport in rekreacijo Slovenije Tone Škrbec. Sledila je beseda gostov. Med prvimi je spregovoril predsednik KS Loka pri Žusmu Srečko Krajnčan, pohvalil je delo društva v želji, da v letošnje letu tako nadaljujejo. Predsednica pobratenega TD Šentilj pri Velenju Poldka Čas, predstavnica TD Podčetrtek Simona Gobec Drofenik, predsednica TD Virštanj Olga Amon, podpredsednik TD Pilštanj Andrej Kolar, podpredsednik LD Loka pri Žusmu Milan Žekar in predsednica OORK Loka pri Žusmu Jelka Križnik so se pridružili pohvalam in jim zaželeli veliko uspehov v letošnjem delu. V kulturnem programu so zapeli Fantje z Žusma. (Piše: Milenka Blažević, foto: Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Znova vesela noč v Dobrini

ViP

Zlata poroka: Zjutraj v hlevu, popoldne slavljenca zlate poroke

Jure Godler

Širok opus Daniela Artička dobil svoj prostor

ViP

Obnovili lestenec v cerkvi sv. Jakoba na Žusmu

Majda Rezec

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler

Dobrinska noč: Motorno žago je najdlje vrgel 7,27 metra

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več