21.1 C
Šentjur pri Celju
13/04/2024
sentjur.net

Valentinov pohod na Žusem

Dobrina, 10. 2. 2024 – Društvo IZVIRI Dobrina je že 26. leto zapored organiziralo Valentinov pohod iz Dobrine na Žusem in nazaj v Dobrino. Pohodniki so se v soboto zbrali pri Gasilskem domu Dobrina. Po poti jih je vodil mlad vodič Benjamin Lipnik. Trasa letošnjega pohoda je bila Dobrina–Žamerk–Stolp ljubezni–Žusem–Dobrina. Preden so se pohodniki podali na pot, jih je pozdravila predsednica društva IZVIRI Dobrina Danica Recko in razdelila tradicionalne nagrade: najmlajšemu, najstarejšemu in naj Valentinu.

Kot letošnji najmlajši udeleženec je nagrado prejel 8-letni Franci Lipnik iz Loke pri Žusmu, kot najstarejši 76-letni Ivan Volavšek iz Svetega Štefana, naj Valentin pa je postal Zdravko Maček iz Nove vasi, ki je zvesti Valentinov pohodnik. Pohoda se je zaradi številnih sočasnih prireditev v občini udeležilo nekoliko manj pohodnikov kot minula leta. Kljub temu so jih našteli okoli 75, prišli pa so vse od Ljubljane od Rogaške Slatine.

»Valentinovo je izredno lep praznik, dan ljubezni, medsebojnega obdarovanja, pomlad naznanja prebujajočo se naravo, sv. Valentin je tudi zavetnik pohodnikov, zaradi njega smo se zbrali in je postal že trdna tradicija našega kraja. Kot vsako leto smo se tudi letos odpravili na vrh Žusma in izkoristili ta vzpon za prijetno ter nepozabno druženje ob svojih prijateljih in znancih,« je povedala predsednica društva Danica Recko. Za polovičko vstopnice so pohodniki pri Stolpu ljubezni dobili Valentinovo srce in čaj. Drugo polovičko pa so lahko unovčili pri žrebu vstopnic.

Valentinovo presenečenje

Prvo okrepčilo so pohodniki prejeli na Vrhonci pri Žlendru, kjer so se okrepčali in polni ljubezni ter dobre volje nadaljevali pot proti vrhu do Stolpa ljubezni. Tam jih je pričakalo Valentinovo presenečenje in lep razgled na okoliške pokrajine. Po prijetnem postanku so se skupaj z vodičem spustili proti Žusmu, kjer stojita dve cerkvi, ena je posvečena sv. Jakobu, druga pa sv. Valentinu.

Pohodniki so si ogledali lepoto cerkva, nagovoril pa jih je tudi župnik Marko Šraml. Prvi pohodniki so se vrnil v dolino že po dobrih treh urah, po vrnitvi vseh pa je sledilo še žrebanje vstopnic, česar se je najbolj razveselila dobitnica prve nagrade Ivanka Šuper iz Bukovja v Babni gori. Z ladjo se bo iz Pirana odpeljala v Benetke. Skupno druženje so zaključili ob predstavi čarodeja ter glasbi in plesu. (Tjaša Ferlež, foto: Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Aktivno medgeneracijsko povezovanje v Dobrini

Tjaša Ferlež

Dobrina ima knjigobežnico

Tjaša Ferlež

Tonček se ženi v Dobrini

Tjaša Ferlež

V Dobrini uspela še ena Dobrinska noč

Tjaša Ferlež

»Moja dežela – lepa in gostoljubna«

Tjaša Ferlež

Prikazali pravilno obrazovanje sadnega drevja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več