9.5 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Na ogled košček raja

V bližini cerkve sv. Janeza na Slivnici se skriva čudovit vrt, skoraj arboretum, Marije in Jožeta Franca.  V osrednjem tednu promoviranja vseživljenjskega učenja Ljudske univerze Šentjur so ga obiskali tudi tisti, ki jih zanima življenje v sozvočju z naravo in moč zelišč, vodil jih je zeliščar Jurij Kukuruzovič.

Marija in Jože Franc sta na zahtevnih, lapornatih tleh Cola uspela vzgojiti številne znane in manj znane rastline, ki sta jih z veseljem predstavila obiskovalcem. Jože, ki je po poklicu vrtnar, je na svojem vrtu nekatere od njih moral ob posaditvi celo privezati, da so se vrasle, saj se vrt nahaja na zelo strmem predelu Slivnice. Ogled vrta je bil le par dni za dogodkom, ki je bil družini Franc velikega pomena. Na njihovem vrtu se je namreč zbralo več dvesto ljudi, ki so prišli na blagoslov kapelice z Marijinim kipom. Pred leti sta na poti iz Francije, kjer je Jožetu teta podarila Marijin kip, doživela hudo prometno nesrečo. Od avta in ostalega so bile le še razbitine, le zakonca in kip so ostali nepoškodovani. V zahvalo sta v samo skalo postavila kapelico, ki sta jo blagoslovila nadškof Marjan Turnšek in domači župnik, Marko Šraml, dogodek je s svojim petjem še polepšal Marjan Zgonc, pred njegovim nastopom pa je ubrano pel mešani pevski zbor KD Dobje.

Cvetoč in razgiban vrt ima le malo ravnine, a se je v njem znašel tudi majhen ribnik, nad katerim je unikatno izdelana ptičja hišica, Jožetovo ročno delo. Za okrasnimi grmički se odpira lep razgled na okoliško hribovje in naselja, kjer se človeku spočije oko. Tako vrt kot kapelica nista nastala zgolj zaradi želja in potrebe njunih lastnikov, ampak tudi za vse tiste, ki znajo ceniti njuno vrednost. Hvaležni za nova znanja in spoznanja so se obiskovalci vrnili z bližnje hribovske vasice, kjer je veliko neodkritih in širši javnosti še neznanih biserov. S sabo so prinesli tudi kakšno rastlino z zdravilnimi močmi, ki jim jo je podaril gostitelj. Tudi v juniju vabijo vrtovi na ogled – v soboto in nedeljo, 8. in 9. junija 2013 med 8.00 in 18.00 uro odpira svoja vrata vrt Rifnik, dogodek je v Teden vseživljenjskega učenja uvrstilo Slovensko društvo za kulturo vrtov in narodne zbirke rastlin. (A. P.)

Sorodne novice

Ob dnevu žena tudi o položaju žensk v Indiji

Jure Godler

Na LUŠ-u z evropskimi sredstvi za program Izzivi podeželja

Jure Godler

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

Jure Godler

Z LUŠ po nova znanja

Jure Godler

Ognjeni spektakel in druženje ob koncu leta za LUŠ

Jure Godler

Že 15. profesionalno usposabljanje pedagoških delavcev na Slomu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več