18.2 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Na prvomajski Resevni o spoštovanju dela

Resevna, 1. 5. 2024 – Kar je za Ljubljančane Rožnik je za Šentjurčane Resevna. Eden bolj obiskanih okoliških hribov, ki meri 682 m nadmorske višine ter velja za eno bolj priljubljenih sprehajalnih poti. Krasi jo razgledni stolp in nov planinski dom, ki še čaka notranjo opremo, da bo zasijal in dosegel željeno fukcionalnost. V Planinskem društvu Šentjur se bodo v prihodnosti prijavili na razpis, saj je sama višina sredstev potrebna za dokončanje doma precej visoka. Resevna pa je tradicionalna točka tudi za prvomajske pohode. Že v dopoldanskem času so se proti vrhu podali številni pohodniki, še več pa se jim je pridružilo kasneje. Za dom in okolico skrbi Planinsko društvo Šentjur, ki vsako leto na Resevni pripravi tudi praznovanje 1. maja.

Odnos do dela

Tudi tokrat je zbrane nagovoril Peter Jevšnik, predsednik PD Šentjur. Poudaril je da je praznik dela, tudi praznik delavskih pravic, ki so bile težko izborjene in so danes vse preveč samoumevne. Praznovanje tega praznika pa kaže tudi “spoštljiv odnos Slovencev do dela in spoštovanje tega saj nas je tudi takšen odnos ohranil skozi zgodovino.” Poudaril je, da delo znova postaja vrednota, tista, ki omogoča človeku svobodo, dostojanstvo in samozavest ter občutek, da je sposoben sam poskrbeti zase in da ni nikomur v breme. “Naš spoštljivi odnos do dela nam nalaga premislek o posledicah bolečih delitev na tiste, ki delo imajo in na tiste, ki ga nimajo in o dolgoročnih posledicah delitev, ki jih prinaša razvoj,” je še dodal Jevšnik.

Opozoril je na nastanek nove dvorazredne družbe in izpostavil pomen znanja in tudi dostopa in uporabe sodobnih tehnologij – interneta, računalnika … V njegovem razmišljanju je zagotavljanje dela tesno povezana ravno s kvaliteto izobraževanja in povdarek naše razvojne naravnaosti mora biti predvsem na šolstvu. Na koncu svojega nagovora pa se je zazrl tudi v sedanjost in opozoril na številne delavce, ki delajo za minimalno plačo in so tiho, da redno prihaja vsaj ta prihodek in na drugi strani “najbolje plačane v državi, ki brez slabe vesti stavkajo in zahtevajo še več.” 

Prvomajniki na pivo

Žal pa je govor predsednika PD Šentjur izgubil v večinski nezainteresiranosti obiskovalcev Resevne, ki so na prvem mestu videli bolj hladno pivo po vzponu in prišli brusiti pete ob tokrat kar dveh narodnozabavnih ansamblov, ki so poskrbela za dobro voljo – Ansmbla Petka in Ansambel Pik. S to veliko prvomajsko zabavo pa se tudi počasi poslavlja Iveta Perc dolgoletna upravnica doma na Resevni, ki odhaja konec junija. Razpis za novega upravnika doma je že zaključen, vodstvo šentjurskega planinskega društva pa se je na vprašanje kdo bo Ivetin naslednik, zavilo v tačico skrivnosti.

Organizatorji pa so po stari navadi poskrbeli tudi, da obiskovalci prvomajske Resevne ne bodo ne lačni ne žejni. Za njih so pripravili golaž in seveda čevapčiče, ki so nujnost vsakega piknika. “Prvi maj je zapisan v srcih ljudi, kot praznik dela in delavskih pravic za katere so se naši predhodniki borili, da lahko danes v miru in spoštljivo doživljamo ta dan,” je še za konec dodal predsednik PD Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Nujno je, da pojemo in recitiramo pesmi upora

Jure Godler

Razpis: Planinski dom Resevna išče novega najemnika

Jure Godler

Prvomajska Resevna: Delo postaja znova vrednota

Jure Godler

Priljubljena šentjurska točka žari v novi podobi

Jure Godler

Pozaba bi pomenila zatajitev vseh, ki so se uprli okupatorju

Jure Godler

Občina bo pomagala pri prenovi doma na Resevni

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več