19.2 C
Šentjur pri Celju
22/07/2024
sentjur.net

Na Slomu že 13. vseslovensko srečanje kmetov

Slom pri Ponikvi, 9. 10. 2016 – Slomškova domačija je ponovno gostila že 13. vseslovensko srečanje kmetov. Srečanje se je začelo že v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, kjer sta mašo vodila domači župnik Alojz Kačičnik in pomožni ljubljanski škof dr. Franci Šuštar. Mašo pa so obogatili mladi pevci in pevke Otroškega pevskega zbora Zvonček iz Ilirske bistrice. Med sveto mašo pa je potekal prinos darov, ki so jih pridelali kmetje na svojih kmetijah in so bila simbolična zahvala zavetniku za dobro letino. Dve uri kasneje je na Slomu pri Ponikvi, pri rojstni hiši Antoma Martina Slomška, sledila slavnostna akademija. Zbrane kmete, ki jih je bilo okoli 700, je pozdravil tudi šentjurski župan mag. Marko Diaci, ki je zbranim zaželel veliko dobre volja in poguma.

Zbrane je pozdravil tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič. Ta se je v svojem govoru dotaknil odnosa starejši-mlajši in predajo kmetij mladim prevzemnikom. V današnjem času je interesa po prevzemu kmetije vedno manj, nekoč pa je prevzem kmetije pomenil preživljanje družine. Izpostavil je, da je prihodnost negotova, tudi za kmete, nekoč pa je imel blaženi Anton Martin Slomšek na vse odgovor – kako vzgajati vrednote. Še največ pozornosti med govorci pa je nase vzela mična vinska kraljica Sara Stadler, ki je izpostavila Slomškov stavek, ki jo spremlja skozi njeno poslanstvo – če hočeš druge vneti, moraš sam goreti. Osrednji gost akademije pa je bil varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano dr. Jože Podgoršek, ki je v svojem dolgem in branem nagovoru izgubil stik s poslušalci, katere so takoj za tem z odličnim golažem postregli dijaki Šolskega centra Šentjur. Svojo najnovejšo pesnitev, posvečeno tej priložnosti, pa je prebrala tudi dobjanska pesnica Ivanka Uduč(Jure Godler)  

Sorodne novice

Priromali k zavetniku kmetov na Ponikvo

Jure Godler

Na Ponikvi že 18. srečanje kmetov

Jure Godler

Za ugodno letino, vreme in zdravje v hiši in hlevu

Jure Godler

Tretji Slomškov večer

Jure Godler

Že 15. vseslovensko srečanje na Slomu

Jure Godler

Vera in kristjan v javnosti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več