21.7 C
Šentjur pri Celju
28/07/2021
sentjur.net

Na star način martinovali na novi lokaciji

Sveta Helena, 11. november 2018 – Tradicionalna prireditev Martin na star način še vedno drži primat najmnožičneje obiskanega martinovanja v okolici. Tudi letošnja enajsta edicija je po oceni prirediteljev na Sveto Heleno privabila več kot tisoč obiskovalcev. Mnogo slednjih se je odločilo svoje jeklene konjičke pustiti v dolini ter se na Heleno podati peš po vinsko-turističnih cestah. Že tradicionalno je prvo opravilo lokalnih mladih vinogradnikov podiranje klopotca, ki je množico vernikov pospremilo k maši, ki jo je daroval domači župnik Marko Šraml.

Osrednji del je letos potekal na novi lokaciji, pod cerkvijo Sv. Helene. Organizatorji so se za ta korak odločili zaradi vsakoletne rasti števila obiskovalcev, zaradi katere je stara lokacija postala pretesna. Dogajanje so otvorili plesalci FS Sveti Štefan, po pozdravu povezovalca, Goričana Davorja Pušnika, pa je župnik Šraml blagoslovil mlado vino in vinogradnike. Spregovoril je tudi šentjurski župan mag. Marko Diaci in pozdravil trud organizatorjev, njegov dobjanski kolega Franc Leskovšek pa je pozdravil pohodnike iz svoje občine. Navdušenje nad obiskom je v nadaljevnju izrazil tudi predsednik Društva Sveta Helena Franci Žurej in presenetil z odločitvijo društva, da bodo v prihodnje vinskim kraljicam mandat podaljšali na dve leti, saj da enosezonski mandat mine prehitro.

Prva, ki bo uživala dvoletni mandat, bo nova vinska kraljica Anamarija Mastnak, ki se je v spremstvu očeta na kočiji pripeljala na prizorišče. Mlada Bukovljanka, ki je aktivna tudi v VS Kresnice, je po absolutno pravilno odgovorjenih vprašanjih, ki pogojujejo laskavi naziv, od predhodnice Sabine Mansutti prejela lento in krono. Osrednje dogajanje je zaokrožil še mestni viničar Jurij Malovrh s podukom o pravilni degustaciji vina, ki je prav prišla številnim obiskovalcem, ki so lahko z nakupom kozarca brezplačno degustirali vina lokalnih pridelovalcev. Ob zvokih ansambla Deci se je s soncem obsijana in nekoliko prepihana množica razkropila še po “gorcah”, kjer je trkanje kozarcev preglasilo rožljanje žlic, nožev in vilic. (ViP)

Sorodne novice

Razmišljanje: Martinovo letos brez martinovanja

Tjaša Ferlež

7 de’ci na končnem izletu nastopili kar šestkrat

Jure Godler

Martinovi dnevi Ponikva: Za konec še Martinova nedelja

Tjaša Ferlež

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP

Prejeli smo: Izlet v Vulkanland

Jure Godler

Šentjurjevo 2018: Jure Zdolšek prvi do vina z oceno 19

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več