1.4 C
Šentjur pri Celju
02/12/2022
sentjur.net

Nagovor ravnatelja Jureta Radiška staršem in učencem

Spoštovani starši, dragi učenci,

za nami je prvi teden pouka na daljavo v enotnih spletnih učilnicah. Učitelji v videopovezavah ohranjajo stik z učenci, razlagajo dileme in kompleksnejšo snov, tudi napovedo, kakšen način dela jih čaka. Nekaj učenja ostaja prilagojenega tako, da si ga učenci lahko sami časovno razporedijo. To so osnovne smernice našega koncepta pouka na daljavo, za katerim stojimo in ga uresničujemo. Učenci in učitelji morajo imeti dobro načrtovan teden, da ohranjajo motivacijo in učno kondicijo. Čeprav smo bili na tokratni pouk na daljavo bolje pripravljeni, izzivov ne zmanjka. Pouk na daljavo ne more nadomestiti pouka v šoli. Stik učencev z učitelji, vrstniki, vsakodnevne socialne situacije v šoli so življenjske izkušnje, ki jih ne moremo nadomestiti doma za ekrani. Če smo v višjih razredih uspeli zagotoviti skoraj samostojno delo učencev, pa je v najnižjih razredih pomoč in podpora staršev skoraj nujna, zato je stiska v družinah še toliko večja.

Svojevrstni zalogaj je zagotavljanje IKT opreme. Družine z enim ali več otroki potrebujejo delujočo opremo in internetno povezavo. Name kot ravnatelja se obračajo tudi strokovni delavci, ki ob delu od doma potrebujejo drugačne pripomočke kot v šoli. Zaenkrat smo lahko vse prošnje ugodno razrešili. Pridobili smo nekaj donirane opreme, ki smo jo podarili učencem; okrog 25 šolskih prenosnikov smo izposodili učencem ali sodelavcem, vendar se zavedam, da bo prispela še kakšna vloga.

Zavedam se, da šola ne ponuja vedno prehrane po željah otrok in staršev, zagotovo pa šolska prehrana odvzame ob pouku v šoli marsikatero skrb družini vsaj v dopoldanskem času in času kosila. Najranljivejši skupini učencev je sicer topel obrok zagotovljen, za okrog 20 družin ga priskrbimo v sodelovanju z OŠ Hruševec Šentjur in Občino Šentjur.

Negotovo šolsko leto povzroča skrbi pri vodstvih šol, učiteljih, učencih in starših. Vsi hkrati novice prejemamo tedensko iz medijev, zato ne moremo niti kratkoročno načrtovati – iz tedna v teden se moramo prilagajati, znajti, usklajevati. Prihaja čas ocenjevanja, vrednotenja vloženega znanja. Kako pošteno ovrednotiti znanje, zaupati in presoditi v izkazan trud? Kako ohraniti motivacijo?

Strokovni sodelavci, za katerimi stojim, se trudimo in ves čas iščemo optimalne rešitve v trenutni situaciji. Nikoli še nismo bili v takšni veliki večini na istem bregu – učenci, učitelji in starši – vsi si želimo čim prej običajnega šolanja v naših stoletnih stavbah, do takrat pa se trudimo, da ostajajo naša temeljna načela skrb za zdravje in znanje ter ohranjanje človečnosti.

mag, Jure Radišek in kolektiv OŠ Franja Malgaja Šentjur

Sorodne novice

Prejeli smo: Šentjurski osnovnošolci ponovno na smučanju

Jure Godler

Dobili urejeno posodobljeno učilnico na prostem

Jure Godler

Ob gradnji krožišča bo spremenjen cestni režim

Jure Godler

V novo leto z deli na krožišču pri OŠ Franja Malgaja Šentjur

Jure Godler

Devetošolci z improvizirano valeto zaključili šolo

Jure Godler

Župan mag. Marko Diaci: Pomagajmo si med seboj

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več