6.7 C
Šentjur pri Celju
02/12/2021
sentjur.net
Stranišče, WC

Najboljša javna stranišča v Krškem in na Ptuju. Kako je v Šentjurju?

Šentjur, 21. november 2021 – Občina Šentjur se lahko pohvali z marsikaterim priznanjem odličnosti; je občina, prijazna čebelam, prav tako mladim. Nekoliko bolj nenavaden izbor, ki poteka tudi v naši občini, pa je Naj javno stranišče.

Gre za akcijo Društva za kronično vnetno črevesno bolezen, ki že več kot deset let ocenjuje javna stranišča po Sloveniji. Namen tega je spodbujanje lokalnih skupnosti, da urejajo javno dostopna stranišča: “Osebam s kronično vnetno črevesno boleznijo predstavlja dostopnost oz. nedostopnost do javnih sanitarij veliko oviro pri vključevanju v socialno okolje. Zaradi specifike bolezni potrebujejo hiter in stalen dostop do sanitarij.” so zapisali na svoji spletni strani.

Ocenjevanje poteka ločeno za mestne in nemestne občine. Med kriteriji so dostopnost in označenost stranišča, urejenost oz. higiena, številčnost sanitarij, dotrajanost in delovanje opreme, higienski material in sanitarije za invalide na vozičkih. Najvišja možna ocena je 5,0.

Šentjur: prav dobro!

Najbolje se je na letošnjem tekmovanju odrezala novinka med mestnimi občinami Krško, ki je pridobila oceno 4,98. Sledi ji Ptuj, kjer so prostori, kamor gre peš tudi cesar, ocenjeni s 4,75. Potrebno je omeniti, da je Krško mestna občina postalo šele pred nekaj dnevi, zato je bilo letos še uvrščena v kategorijo nemestnih občin.

Prav dobro oceno pa si je letos ohranil Šentjur. V občini je le eno javno stranišče, in sicer v stavbi Tržnice v Šentjurju. Letos je bilo ocenjeno z oceno 4.23, kar je za okoli pol točke manj od lani, ko je stranišče doseglo oceno 4,77. Leta 2018 je stanišče dobilo oceno 4.21, v letu 2019 pa 4,31. Letošnja uvrstitev Občino Šentjur tako postavlja na 17. mesto med sodelujočimi nemestnimi občinami. Občina Dobje v izboru ni sodelovala, saj javnih stranišč nima. Uporaba šentjurskega javnega stranišča je sicer brezplačna, ima tako moški kot ženski del, ni pa namenjenega invalidom. (Slika je simbolična)

Sorodne novice

Na Šentjurskem trije ministri. Kustec: Kalobje bo dobilo nov šolski prostor

ViP

Kako smo precepljeni v občinah Šentjur in Dobje?

ViP

Delujemo proaktivno – pripravljamo dokumentacijo in sofinanciramo projekte

Jure Godler

Bodimo odgovorni, upoštevajmo ukrepe!

ViP

Občina prepovedala uporabo vseh športnih in javnih površin

ViP

Občinski praznik brez omenjanja besede, ki visi nad nami

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več