30/05/2020
sentjur.net

Naše osnovne šole se prilagajajo pouku na daljavo

Šentjur, 4. 4. 2020 – Po tem ko so pred tremi tedni, 16.marca, zaradi izrednih razmer s širjenjem virusa COVID-19 ostali doma osnovnošolci, dijaki in študentje, so se poleg šolarjev novemu načinu pouka morale prilagoditi tudi šole, učitelji in šolarji. Dejstvo je, da so nekatere šole imele s takšno spremembo dela od doma večje, nekatere pa manjše težave. Vendar je pouk pri večini že stekel normalno. Šole so najprej svoje otroke obveščale po spletni strani, danes pa je večina prešla na spletne učilnice, kot so Moodle, easistent XOOLTIME, Google classroom, Teams in OneNote Classroom.

Šolarji preko spletnih učilnic dobijo pisna gradiva, lahko dostopajo do video vsebin, ki jih za lažje razumevanje snovi posnamejo profesorji od doma, rešujejo kvize in naloge, ki jih predvidijo za njih. Šole so s spletnimi anketami pridobile povratne informacije od staršev in že v naslednjem tednu pouk s predlogi prilagodile. Večino pripomb prvega tedna se je nanašalo nad količino zadolžitev.

Tudi težave

Šole zaznavajo največje preobleme pri najmlajših šolarjih, od 1. – 3. razreda, saj lahko komunikacija z njimi teče samo preko staršev, ki morajo biti ob malčkih aktivni. Prav tako opažajo, da so nekateri učenci neodzivni, na socialnih omrežjih pa je možno marsikdaj zaslediti neprimerno in celo agresivno komunikacijo staršev o izobraževanju na daljavo. Nekateri učenci nimajo doma interneta in računalnikov. K temu problemu so proaktivno stopile tudi šole. Večina šol je otrokom, ki so se evidentirali s to težavo, odstopila šolske računalnike, ki jih trenutno v šolah ne potrebujejo, in z donacijami Mladinskega centra Šentjur in krajanov.

“MIZŠ in ZRSŠ trenutno organizirajo nabavo prenosnih računalnikov in brezžičnega interneta za ranljive skupine. Šole smo sporočile potrebe. Modeme so starši že prejeli, 2. 4. Pričakujemo še več opreme, odvisno od donatorjev,” so ravnatelji zapisali na naše odgovore. Celotno novico o tem si lahko preberete v tej povezavi. Pojavlja se še dodatni problem, saj tudi veliko staršev dela od doma in tako je nujno razporediti obveznosti vseh skozi cel dan.

Ravnatelji svetujejo

“Ravnatelji svetujejo, da se starši ukvarjajo z otrokom in ga spodbujajo in naj jim bodo prioritetno starši in ne pedagogi. Vključijo jih naj v vsakodnevna domača opravila, jih učijo samostojnosti, odgovornosti, natančnega branja in upoštevanja navodil. Naj jih naučijo, da postane delo za šolo dnevna rutina. Predvsem pa, da naj ne delajo namesto otrok,” so zapisali.

Opažajo pa tudi dejstvo, da veliko otrok, kljub pretirani uporabi računalnikov za lastno uporabo, ne zna uporabljati informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) v učne namene. V bodoče modo morali učitelji organizirati vsebine na daljavo tudi zato, da bodo v prihodnosti tako učitelji kot šolarji pripravljeni na takšne izredne razmere, kot so se dogodile te dni. Na državnem nivoju bo potrebno urediti digitalno identiteto za vse učence in pripraviti celosten sistem video konferenc in spletnih učilnic, ki bodo zadostile EU-zakonodaji.

Zaključek

Očitno bodo šolarji vsaj še dva meseca primorani delati od doma in na marsikatero vprašanje v tem trenutku še ni pravega odgovora. Med drugim tudi način, kako bodo učenci prišli do ocen pri predmetu ter ali bo njihovo znanje zadostno. Nenazadnje, dijaki 4. letnikov bodo kmalu pisali maturo, ki bo vsekakor matura, kot jo še v Sloveniji nismo videli. Dejstvo pa je, da je kljub nekaj “porodnim težavam” učenje na daljavo prihodnost šolstva. Res, da so bile vse šole in univerze v teh dneh nepripravljeno vržene v nastalo situacijo, ki pa so jo večinoma razmeroma hitro obvladale in se prilagodile potrebam in zmožnostim. (Jure Godler)

Sorodne novice

#koronaintervju št. 32 – Alenka Križnik, literatka in prostovoljka Slovenskega društva Hospic

ViP

Knjižnica Šentjur uvaja brezstično izposojo

ViP

#koronaintervju št. 24 – Simona Zdolšek, ravnateljica glasbene šole

ViP

#koronaintervju št. 23 – Peter Jevšinek, regijski vodja operative

Jure Godler

#koronaintervju št. 22: Andreja Kovačević, urednica Šentjurčana

ViP

OBVESTILO! Maske za občanke in občane Občine Šentjur

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več