29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Po treh letih znova poklicali pomlad

Blagovna, 6. 4. 2023 – Med časom epidemije kovida, ki se nam je tako zameril, da o tem sploh nočemo več razmišljati ali govoriti, je zamrlo tudi petje. Šole so potekale na daljavo, šolski zbori in dve generaciji mladih pevcev niso nikoli stali na zborovskih podestih in prepevali v živo. K sreči se je tudi to temačno obdobje v človeški zgodovini končalo. Otroci so se vrnili v šolske klopi in tudi na pevske vaje. Iz učilnic je znova začelo odmevati petje. Po dvoletnem premoru in enem zborovskem bumu, kjer so zapeli vsi mladi pevci skupaj, sta organizator JSKD OI Šentjur ter vodja sklada Anita Koleša znova pripravila Območno revijo otroških in mladinskih pevskih zborov občin Šentjur in Dobje.

Revija, ki nosi ime Mi smo pomlad, je potekala znova v dveh delih, saj je bilo število pevskih sestavov 15. Zato je organizatorica razdelila pevske zbore šol na dve skupini. V prvem delu jih je nastopilo osem, v drugem pa sedem. Ta rešitev je tudi boljša, saj se poleg pevcev na odru na koncertu zamenja tudi občinstvo, ki je v največji meri sestavljeno iz staršev pevk in pevcev ter njihovih ožjih sorodnikov. Revijo pevskiih zborov pa si je ogledala tudi vodja oddelka za družbene dejavnosti Občine Šentjur Judita Methans Šarlah.

Nastopilo preko 500 pevcev

Uvodoma je zbrane pozdravila vodja izpostave JSKD Anita Koleša. “Izjemno sem vesela, da na območni reviji sodelujejo čisto vse šole in vsi otroški in mladinski zbori teh šol,” je uvodoma povedala organizatorica. Dodala je, da so se nazadnje srečali leta 2019. Izkoristila je tudi priložnost, da se je zahvalila tudi dvema zborovodkinjama – Slavici Rajh (OŠ Dobje) in Metki Bevc (OŠ Slivnica pri Celju) za dolgoletno sodelovanje na pevskih revijah, ki sta v času, ko ni bilo revij, zaključili delo na šolah in zborih.

V prvem koncertu so nastopili otroški in mladinski zbori OŠ Dobje, OŠ Blaža Kocena Šentjur, OŠ Dramlje in OŠ Hruševec Šentjur. Kot zborovodkinja je pri Dobjanih pri otroškem in mladinskem zboru s svojim prvim nastopom debitirala Reneja Sara Centrih. V drugem koncertu pa so svojo pevsko znanje pokazali otroški in mladinski zbori iz OŠ Slivnica pri Celju, OŠ Franja Malgaja Šentjur ter OŠ Planina pri Sevnici. Kot svetla izjema pa so se pevske revije udeležili tudi domačini – otroci Podružnične osnovne šole Blagovna, ki jih je prav tako vodil debitant Uroš Eferl.

Koncert je povezovala Tina Pečar. Nastope zborov je strokovno spremljala Anka Jazbec, ki je skušala objektivno oceniti kakovostni nivo pevskih zborov ter zborovodnjem nuditi strokovne nasvete. Jazbečeva je tudi zborovodkija Otroškega pevskega zbora RTV Slovenija. Je članica strokovih žirij različnih zborovskih tekmovanj, ponaša pa se tudi z zavidljivimi uspehi z MePZ Svoboda Šoštanj, ki so na tekmovanjih Naša pesem v Mariboru osvojili 5 bronastih, 6 srebrnih in eno zlato plaketo.

OPZ Dramlje na državno raven

Uradna ocenjevalka je predlagala Otroški pevski zbor OŠ Dramlje, ki ga vodi Marija Klančar, da se uvrsti na državno raven. Zbor se lahko prijavi na Revijo OPZ in MPZ na Zagorje ob Savi. Na regionalno raven pa je ocenjevalka uvrstila otroške pevske zbore iz OŠ Dobje, OŠ Blaža Kocena Ponikva, OŠ Hruševec Šentjur, POŠ Blagovna, OŠ Slivnica pri Celju, OŠ Franja Malgaja Šentjur in iz OŠ Planina pri Sevnici. Med mladinskimi pevskimi sestavi se je na regionalno raven uvrstil samo Mladinski pevski zbor OŠ Dramlje, ki ga prav tako vodi Marija Klančar.  (Jure Godler)

Sorodne novice

Srečanje malih vokalnih skupin s podmladkom

Jure Godler

Prepevali na 32. reviji pevskih zborov

Jure Godler

Ponovno obudili revijo narodno-zabavnih ansamblov

Tjaša Ferlež

Kjer besedam spodleti, glasba govori!

Jure Godler

Po štirih letih zopet revija vokalnih skupin

Jure Godler

Po dveh letih znova peli na 30. reviji pevskih zborov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več