21.1 C
Šentjur pri Celju
13/04/2024
sentjur.net

Na Anderburgu raste nova stavba. Kaj bo v njej?

Šentjur, 18. februar 2024 – V obrtno-poslovni coni Anderburg raste nova poslovno-stanovanjska stavba. Ob Centru Selič jo gradi podjetnik Anton Selič. Na mestu, kjer so nedavno še stali starejša hiša, manjše parkirišče in nekaj smrek, je danes delovišče. Kot pojasnjuje Selič, gre za objekt, ki bo v dveh nivojih obsegal okoli 650 kvadratnih metrov. Četudi bo samostojna, bo stavba lahko povezana s sosednjim poslovnim objektom.

Spodnji nivo, ki bo dostopen tako z Ljubljanske ceste, kot iz Drofenikove ulice, bo namenjen poslovni dejavnosti, med drugim bo dodatne prostore predvidoma dobila trgovina Tedi, ki že deluje v sosednji stavbi. Zgornja etaža, ki gleda na Drofenikovo, bo stanovanjska. Kot razlaga Selič, bodo “Stanovanja velika med 50 in 80 kvadratnih metrov, ker bodo v etaži, bodo primerna tudi za gibalno ovirane. Število stanovanj je za zdaj prilagodljivo, odvisno bo od povpraševanja.” Pri tem razlaga, da so sprva razmišljali o nadstandardnih stanovanjih, a da ne želijo veliko bivalni enot. “Sigurno je, da bo objekt varčen, z lastno elektrarno, toplotnimi črpalkami in podobno,” še dodaja Anton Selič. Gradbeni del bo po načrtih vreden okoli milijona evrov, rok gradnje pa je v tem času prihodnje leto. A bo objekt končan že prej, razlaga podjetnik. Zakaj torej kasnejši rok?

Stanovanjski del ponujen državi

Prvotni namen gradnje je bil namreč, da bi z novim objektom Varstveno delovni center Šentjur pridobil prostor za stanovanjsko enoto, v kateri s 24-urno oskrbo živijo njihovi varovanci. Stanovanjski nivo bo namreč v isti liniji kot so obstoječi prostori VDC Šentjur. Kot razlaga Selič, so ta nivo novogradnje ministrstvu ponudili, a državni mlini meljejo počasi. Če bodo ponudbo sprejeli, bo zgornji, stanovanjski nivo prilagodili bivanju oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju: “Vse je rešeno v istem nivoju, pripraviti moramo rampe in dovolj široke prehode,” dodaja Selič in pravi, da bo poslovni del stavbe sicer predvidoma končan in predan že konec avgusta letos. Na odločitev Ministrstva za solidarno prihodnost, ki bdi nad delovanjem varstveno delovnih centrov, je tako Anton Selič pripravljen počakati do začetka jeseni, sicer bo nadaljnja priprava stanovanj tekla s smeri prodaje oz. oddaje na trgu.

Izgradnja stanovanjske enote Varstveno delovnega centra Šentjur je sicer zgodba z dolgo brado. Zavod, ki z enotami deluje tudi v Slovenskih Konjicah in Šmarju pri Jelšah, ima doslej dve stanovanjski enoti – na Podplatu in v Slovenskih Konjicah, kjer je bila odprta oktobra lani. Potrebe za tovrstno oskrbo v Šentjurju so evidentirane, saj šentjurska enota VDC pokriva območja občin Šentjur, Dobje in Celje. Kot nam je pojasnil direktor VDC Šentjur Leon Štemberger, je omenjena novogradnja ena od možnosti za stanovanjsko enoto. V vsakem primeru pa pravi, da bi bilo dobro, da je ta projekt uresničen v petih letih.

Sorodne novice

Iz bankomata v Šentjurju odnesli večjo količino denarja

Jure Godler

Prejeli smo: Čas za drugačnost in iznajdljivost

Jure Godler

Varstveno delovni center Šentjur: Jaslice tudi letos

Jure Godler

#koronaintervju št. 30 – Martina Režek, Društvo Sožitje

Tjaša Ferlež

Med počitnicami so otroci obiskali varovance VDC

Tjaša Ferlež

Tudi v Šentjurju so na ogled postavili jaslice

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več