17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

Varstveno delovni center Šentjur: Jaslice tudi letos

Šentjur, 22. 12. 2020 – Jaslice danes s svojimi postavitvami in pestrimi uprizoritvami ostajajo ena najbolj privlačnih prazničnih tem na najširše množice ljudi. Postavljajo jih ne le po cerkvah in domovih, temveč tudi na javnih prostorih, na vse bolj pogostih in dobro obiskanih razstavah, vse bolj priljubljene pa so tudi žive jaslice, ki jih organizirajo različne skupine – od gledaliških zasedb do skavtov. Skoraj vsak kraj ima danes tudi svojega umetnika, ki se jaslicam posveča večji del leta.

Takšne jaslice postajajo s svojimi več kvadratnimi metri površine prave lokalne turistične zanimivosti s postavitvijo, v kateri ne manjka tekoče vode ter premikajočih se figur. Jaslic danes sicer ne postavljamo več, kot so jih nekoč, se pa najpogosteje znajdejo pod novoletno jelko, a kljub vse bolj prodirajočemu ameriškemu načinu praznovanja ostajajo nepogrešljiv in tradicionalen del božiča.

Jaslice že četrtič

Letošnji prazniki bodo verjetno drugačni, mirni in res preživeti v toplini najbližjih in najtesnejših ljudi. Koronavirus in ukrepi, ki stopajo v bran virusa, nam letos že dlje časa preprečujejo, da bi se normalno družili, nekaterim ljudem in otrokom je virus spremenil njihov normalen vsakdan, kot so ga bili vajeni leta prej. Tudi uporabnikom Varstveno delovnega centra Šentjur – enote Šentjur se je njihov vsakdan močno spremenil. Vajeni so bili vsakodnevnega druženja med seboj, zanje še prav poseben mesec v letu pa je bil praznični december, kjer čarobnosti, topline in presenečenj ni manjkalo nikoli.

Uporabniki so skupaj z zaposlenimi štiri leta zapored v božičnem času postavljali jaslice pred enoto v Šentjurju. Letošnje leto so zaposleni sklenili, da tradicije v decembrskem času ne prekinejo in kljub vsem ukrepom pred enoto postavijo jaslice. Jaslice so na ogled vse dni, vse do praznika sv. Treh kraljev – 6.januarja. Vsi skupaj bodo zelo veseli, če si boste med prazniki vzeli nekaj časa in si njihove jaslice prišli ogledat. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Prejeli smo: Čas za drugačnost in iznajdljivost

Jure Godler

Tudi jaslice niso varne pred tatovi

Tjaša Ferlež

Prižgali 20.000 lučk – za vsakega Šentjurčana ena

Jure Godler

#koronaintervju št. 30 – Martina Režek, Društvo Sožitje

Tjaša Ferlež

Med počitnicami so otroci obiskali varovance VDC

Tjaša Ferlež

Tudi v Šentjurju so na ogled postavili jaslice

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več