31/05/2020
sentjur.net

Nostalgija Severne Koreje

Šentjur, 9. 1. 2018 – Država, ki velja za najbolj zaprto in pod diktatorskim jarmom – Severna Koreja, za marsikoga ni ravno izletniška destinacija številka ena. Čisto po naključju pa se je skupini Slovencev, ki so se opogumili in obiskali to državo, priključil še Ptujčan Izidor Furlan. Turistični vodnik, popotnik, avanturist in planinski vodnik je za potopise nenavadno polnem IKC-ju predstavil svojo avanturo v Severno Korejo. Sprva so so ogledali turistično populizirano Kitajsko in se drenjali v množici turistov in domačinov ter jedli slabo hrano, Severna Koreja pa je čisto nekaj drugega in drugačnega. Furlan je povedal, da se je kmalu po prihodu počutil zelo domače in predvsem varno. Skupina Slovenskih turistov se, kot je bilo pričakovano, ni smela oddaljevati od svoje skupine, prav tako ne samostojno hoditi po tri in pol milijonskem Pjongjangu.

Njihovi ogledi so bili točno določeni in tudi dogotrajni. Skupina je imela srečo in lahko so si ogledali tudi vojaško parado ob 70-letnici Delavske stranke, ki je mimogrede tudi edina stranka v Severni Koreji. V državi, kjer vsi obožujejo svojega voditelja in družino Kim, vlada nekakšen red – delo praviloma poteka do 14. ure, res pa, da za minimalno plačilo, zato se mnogi Severnokorejci ukvarjajo še s sivo ekonomijo. Pri njih je edino možno plačilno sredstvo severnokorejski won, drugih valut se izogibajo. Prav tako imajo še vedno za prijateljsko državo Jugoslavijo in tudi ostale republike iz njene zapuščine, izletniki pa so celo našli še Titovo sliko in napis o prijateljstvu med državama. Furlan je s svojim predavanjem zagotovo pritegnil vso pozornost občinstva, ki je znova dokazalo, kako zanimive so še neraziskane in turistom manj dostopne države. (Jure Godler)

Sorodne novice

Prejeli smo: S šentjurskimi planinci na Goro Oljko

Jure Godler

Z Jasno Tuta so se potepali po Francoski Polineziji

Jure Godler

Potovali po deželi tanga in ostrih vršacev

ViP

Slabi ljubimci in odlična igra navdušili poln IKC

ViP

Četrtič izzvali p(ol)etje

ViP

Čedahuči ali kar folksterji?

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več