-2.2 C
Šentjur pri Celju
08/12/2023
sentjur.net

Nova kmetijska ministrica na ogledu škode po toči

Ječovo, 3. junij 2022 – Včerajšnja ujma s točo je močno prizadela tudi naše kraje. Močan udarec, ki ga čutijo predvsem kmetje, bo morala pomagati blažiti tudi država. Nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko si je danes na terenu ogledala stanje, oglasila se je tudi na Občini Šentjur in turistični kmetiji Žurej v Ječovem.

Gospodar kmetije Franci Žurej je dejal, da je škoda na njihovem pridelku sto odstotna: “Ostalo ni več nič, razen nekaj jagod, ki smo jih obrali uro pred točo. Vinograd si ne bo opomogel niti naslednje leto.” Toča jim je med drugim razbila tudi tri sončne panele in slamnato streho na kozolcu. Podobni žalostni prizori so vidni tudi po nekaterih drugih krajih po občini, dopoldne si jih je ogledala šentjurska izpostava Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije. Po njihovi prvi oceni je škoda v pasu, kjer je padal toča, med 90 in 100 odstotki, najbolj na poljščinah in vinogradih. Na njivskih posevkih je najbolj uničena koruza, žita pa so jo ponekod odnesla kar dobro. Kot prvo pomoč bodo na zbornici pripravili določene ukrepe, pomagali pa bodo tudi pri ocenjevanju škode, ki ga bo izvedla občina.

Kmetijska ministrica Irena Šinko si je v družbi župana Marka Diacija ogledala Žurejevo poslopje in ocenila, da pridelka v letošnjem letu ne bo. Prve pomoči države ni želela napovedati, saj da bodo počakali na prve uradne ocene škode: “Največja pomoč je preventivna, kjer se bo dalo pomagati s protitočnimi mrežami, subvencijami za zavarovanje. Vprašanje je, kako bomo rešili situacijo z letalsko obrambo proti toči.” Kmetje so po toči, ki ob vojni v Ukrajini predstavlja še eno od katastrof za dejavnost, na ministrstvo naslovili poziv, s katerim želijo na kratki rok odpis davščin prizadetim kmetom, dolgoročno pa povišanje sofinanciranja zavarovanja, in sicer s 50 na 60 odstotkov. Ministrica Šinko konkretnega odgovora ni podala, saj da bo država po svojih močeh pomagala, ko se bo o tem uskladila vlada.

Sorodne novice

Kmetijstvo bo škodo čutilo še dolgo, potrošniki prav tako

ViP

Silovita moč narave znova razdejala občino

ViP

Kletna etaža za inovativen pristop k interpretaciji kulture

Jure Godler

Pred goriškimi vinogradniki jubilejno leto

ViP

ŠENTJUR: Diaci vstopa v četrti mandat. Prejel 70,58 % glasov.

ViP

Po plašču, zdaj še nova notranjost slivniške šole

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več