9.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Robi Romih novi gorman-vinar Svete Helene

Sveta Helena, 13. november 2022 – Štajersko novo leto, kot mnogi poimenujejo martinovo, je bilo v zadnjih dveh let močno okrnjeno, mnoga znana martinovanja pa so celo odpadla. Tudi tradicionalno in največje martinovanje v naši občini Martin na star način na Sveti Heleni.

Predsednica društva Sveta Helena Damjana Gračnar je v začetku 14. martinovanja tako izrazila veliko veselje ob ponovnem snidenju. Tudi zanjo je bil pozdrav pred mlado vino čakajočo množico prvi, saj je društvo prevzela nekaj dni pred zaprtjem družabnega življenja. K pozdravu sta se pridružila tudi župan in predsednik domače krajevne skupnosti, že po tradiciji pa je blagoslov mladega vina opravil slivniški župnik Marko Šraml. Med drugim je dejal, da mnogi niso verjeli, da se bo Martin na star način po dveh koronskih letih ponovno vzpostavil, a se je vse odvrtelo, kot je treba.

Nov gorman, kraljici še eno leto

Vsakoletni vrhunec martinovanja na Sveti Heleni je bilo sicer kronanje nove vinske kraljice. Prejšnji vinski kraljici Anamariji Mastnak so mandat podaljšali za eno leto, zaradi novega koronavirusa pa je krono naposled izjemoma obdržala za tri leta. Trenutno vinsko kraljico so lansko leto izbrali interno, brez javne prireditve, saj ukrepi tega niso omogočali. Okronali so Moniko Narat, ki je prva z lento, ki iz same Svete Helene ne izhaja, temveč se je tja primožila iz Babne reke. V nagovoru je povzela svoje aktivnosti v minulem letu, ko je dodobra prepotovala državo, utrdila pojavnost na družabnih omrežjih, si uredila uradno prevozno sredstvo in v Šentjurju celo gostila srečanje slovenskih vinskih kraljic.

V letošnjem letu je Naratova izbrala tudi novo kraljičino vino. Na etiketo bo njeno ime lahko zapisal Robi Romih, ki je s tem postal tudi novi gorman-vinar Svete Helene. Na tem mestu je drugi, prvi se je s to titulo leta 2019 okitil Milenko Tanšek. Romih se je zahvalil za dodeljeno čast in ob tem omenil tudi svojo družino, ki mu pri pridelovanju vrhunskega vina zvesto pomaga. Njegova hči Tjaša Romih je bila leta 2016 tudi vinska kraljica. Martinovanje se je nadaljevalo s pokušino mladega vina lokalnih vinarjev, marsikdo je tudi zavrtel pete ob zvokih ansambla Jarica. Vsekakor ni bilo dobrodošlo pogledati v kozarec, saj je bilo isti dan potrebno oddati tudi trezen glas na predsedniških volitvah. (foto: Društvo Sveta Helena)

Sorodne novice

Nova vinska kraljica je postala Ana Artnak

Jure Godler

Protokol rezitve trte opravili kar na Ipavčevem vrtu

Jure Godler

Novo vinsko kraljico okronali v mehurčku

ViP

Mesec žensk na čelo društva Sveta Helena prinesel predsednico

ViP

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP

Prejeli smo: Izlet v Vulkanland

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več