6.7 C
Šentjur pri Celju
02/12/2021
sentjur.net

Novo vinsko kraljico okronali v mehurčku

Javorje, 15. november 2021 – Koronavirus se ne obregne niti na najpomembnejši štajerski praznik – martinovo. Vsakoletna prireditev Martin na star način bi tako tudi letos, drugič zapored skoraj odpadla, če se ne bi nova moč Društva Sveta Helena domislila alternative.

Krajani so po lanskem izpadu letos napore znova usmerili v živo edicijo martinovanja, a so teden dni pred dogodkom načrte prekrižale naraščajoče okužbe in z njimi povezani ukrepi. Člani društva Sveta Helena s predsednico Damjano Gračner so zato, da ne bi prireditev znova v celoti izpadla, dogajanje izvedli v manjšem krogu ljudi, ljubitelje prireditve pa sproti obveščali preko spleta. Kot tradicionalno se je dogodek začel s sveto mašo v cerkvi sv. Helene v Javorju, kjer je župnik Marko Šraml poudaril pomen
vidnega napredka v kvaliteti pridelave dobrega vina v teh krajih. V cerkvi so letos tudi okronali novo vinsko kraljico Moniko Narat iz Loke pri Žusmu, ki je lento prevzela od Anamarije Mastnak. Naratova je tako prva helenska kraljica, ki izvorno ne prihaja s Svete Helene, a tu živi že desetletje.

Kraljičino dobrodelno vino

Nova kraljica je uvedla tudi novost – Kraljičino vino. Gre za posebno serijo polnitve vina, s katero bo kraljičino udejstvovanje tudi dobrodelno. Prispevke od prodaje bo namreč namenila šolskemu skladu Osnovne šole Slivnica pri Celju, ki otrokom s socialno ogroženih družin pomaga pri stroških šolanja.

Tudi letos so prireditelji poskrbeli za linijo kozarcev letošnjega martinovanja, s katerimi so se obiskovalci v neepidemičnih letih podali na degustacije po zidanicah oz. “gorcah”. Ker kozarcev z letnico 2021 niso mogli prodati v živo, so jih ponudili preko socialnih omrežij. Po nekoliko krajši prireditvi Martin na star način so si bili člani društva enotni, da si v naslednjem letu želijo prireditev znova izpeljati v živo. (foto: arhiv društva Sveta Helena)

Sorodne novice

Mesec žensk na čelo društva Sveta Helena prinesel predsednico

ViP

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP

Prejeli smo: Izlet v Vulkanland

Jure Godler

Na star način martinovali na novi lokaciji

ViP

Deseto martinovanje

ViP

Po skoraj vseh vremenskih pogojih tokrat v vetru

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več