19.8 C
Šentjur pri Celju
13/07/2024
sentjur.net

O medsebojnih odnosih in pravicah starejših

Varuhinja človekovih pravic, Vlasta Nussdorfer, se je odzvala na povabilo Ljudske univerze Šentjur in obiskala Šentjur. Za udeležence Univerze za tretje življenjsko obdobje je pripravila predavanje z naslovom V labirintu iskanja pravic starejših. Uvodoma sta gostjo pozdravili gostiteljica, direktorica LUŠ Jelka Godec, in vodja oddelka za družbene dejavnosti Judita Methans Šarlah.

Nussdorferjeva se je v svojem uro in pol dolgem predavanju sprehodila in dotaknila številnih težav in tegob, ki pestijo ne samo starejše občane, temveč tudi ostale. »Zelo pomembno je, da se družimo, da imamo sogovornike, da so ljudje odprti tako doma kot v službi,« je začela z rdečo nitjo njenega predavanja. Opisovala je težave ljudi, s katerimi se je v življenju soočila na svoji poklicni poti. Delo varuhov človekovih pravic obsega tudi veliko terenskega dela in srečevanja z ljudmi po občinah, z njihovimi tegobami in skrbmi, kakšen jutri bodo živeli.

O pravicah starejših

Varuhinja človekovih pravic je vmesni člen med državljani in državnimi organi, zato lahko le opozori na nepravilnosti, pomanjkljivosti ali napake, ki se dogajajo, in jih poskuša odpraviti. Preden se ljudje obrnejo nanjo, je torej treba ubrati predvidene poti in možnosti, ki jih zagotavlja država. Opozorila je tudi na pravočasno reševanje težav – če težave in spore zanemarjamo, jih ignoriramo ali skrivamo, se stopnjujejo in rastejo, dokler ne dosežejo vrhunca: vedno več je primerov, ko se končajo z umorom.

Predavanje se je zaključilo z razpravo o skrbi za starejše in družinskih odnosih, o dedovanju in dednih pravicah ter zakonski podlagi, kjer je zapisana dolžnost ljudi, da skrbijo za svoje starše v njihovi starosti. Slušatelji so ji postavili tudi par vprašanj z različnih področij, tudi davčnih in finančnih.

Brezplačna pravna pomoč

Brezplačno pravno pomoč za člane Univerze za tretje življenjsko obdobje bo na Ljudski univerzi Šentjur nudila dipl. pravnica z večletnimi izkušnjami na sodišču, Anemari Šuc. Že minuli torek se je za pomoč nanjo obrnilo pet oseb, naslednji termin brezplačne pravne pomoči pa je torek, 10. december 2013, ob 8.00 uri zjutraj. Šucova bo svetovala enkrat mesečno. (A. P. in J. G.)

 

Sorodne novice

Učenje za življenje

Jure Godler

Ob dnevu žena tudi o položaju žensk v Indiji

Jure Godler

Na LUŠ-u z evropskimi sredstvi za program Izzivi podeželja

Jure Godler

Pogovor o Sloveniji v duhu knjižnih uspešnic

Jure Godler

Kulinarična delavnica s chefom Borutom

Jure Godler

Z LUŠ po nova znanja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več