7.5 C
Šentjur pri Celju
20/10/2021
sentjur.net

Ob Kocenovi soboti po »Poti treh ponkovških mož«

Ponikva, 10. 9. 2021 – V letu 2021 praznujemo 200-letnico rojstva velikega slovenskega didaktika, geografa in kartografa Blaža Kocena (1821-1871), ki je s svojimi šolskimi atlasi, učbeniki in zemljevidi postavil temelje nazornejšega pouka geografije v osnovnih in srednjih šolah v tedanji monarhiji.

Atlasi z njegovim imenom (Kozennatlas) izhajajo pri dunajski založbi Hölzel že 160 let in so še vedno sinonim za kvaliteto. V spomin nanj je Društvo učiteljev geografije Slovenije – DUGS, v sodelovanju z Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem, Zvezo geografov Slovenije, Občino Šentjur, Turistično olepševalnih društvom Ponikva in OŠ Blaža Kocena Ponikva organiziralo mednarodni simpozij pod naslovom: Nazornost pri pouku geografije nekoč, danes in jutri. Simpozija se je udeležilo veliko ljudi, med njimi tudi nekaj tujcev. Slišati je bilo veliko zanimivih informacij o Blažu Kocenu, njegovemu ustvarjanju in življenju nasploh.

Po poti treh ponkovških mož

V soboto pa je osrednji del prireditev potekal na Ponikvi.  Že zjutraj so se okoli devete ure zbrali pred osnovno šolo na Ponikvi. Po uvodnem pozdravu in predstavitvi poti je sledil voden pohod po »Poti treh ponkovških mož«. Pohod je trajal predvidoma do 13. ure. Krenili so proti cerkvi sv. Ožbalta in Slomškovi rojstni hiši. Pot so nadaljevali do železniške postaje in naprej do spominske sobe Blaža Kocena na Hotunju. Na povratku so se ustavili pri Mastenovih ribnikih, rojstni hiši Mihaela Zagajška, v kostanjevem drevoredu in se mimo Vile vrtnica in Šamčevega peskokopa vrnili proti izhodišču pri OŠ Blaža Kocena.

Pouk geografije nekoč, danes in jutri

Po kratkem odmoru za kosilo, so sledila še poljubna predavanja na temo »nazornost pri pouku geografije nekoč, danes in jutri« v katerih so avtorji med drugimi predstavili – Učenje v 6. razredu, kako z nazornostjo in medpredmetnim povezovanjem do večje motivacije, Gastronomijo kot kriterij turistične regionalizacije Dalmacije pri pouku turistične geografije Hrvaške, itd …

Vsebinsko bogata predavanja, so z veseljem poslušali vsi poslušalci, zagotovo pa ni nikogar, ki z predavanja ne bi  odšel bogatejši za novo znanje.  Da pa dan ni prešel prehitro h koncu, pa je za zaključek večera na vrsto prišla še glasbena poslastica. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Po poti razbojnika Guzeja na Prevorju

Tjaša Ferlež

Odprli filatelistično razstavo v čast Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Prvi maj na Slivniškem jezeru v mehurčku

Jure Godler

Prejeli smo: Kocen z nami – svet na dlani

Jure Godler

“Slomškovi častilci” z lučkami na pohod

Tjaša Ferlež

Folklorniki iz Šentjurja na pohod

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več