-0.2 C
Šentjur pri Celju
18/01/2021
sentjur.net

Občina Šentjur med čebelam najbolj prijaznimi slovenskimi občinami

image011Natečaj vsako leto razpišeta Čebelarska zveza Slovenije in Javna svetovalna služba v čebelarstvu v okviru akcije Ohranimo čebele. S to akcijo želijo ljudi osveščati o pomenu čebele za naše okolje in življenje, vsako leto pa je občin, ki s svojimi aktivnostmi dokazujejo veliko mero skrbi za naravno, čisto okolje tako za ljudi, kot tudi za živali, več. Občinam je sicer namenjena tudi spodbuda, da svoje javne površine, kot so parki in zelenice, sadijo samo avtohtone, medovite rastline, ki predstavljajo dodaten vir medičine in cvetnega prahu za čebele in ostale opraševalce. Letos je na natečaj Čebelam najbolj prijazna občina in podjetje v letu 2013 prispelo 17 vlog slovenskih občin in 5 vlog slovenskih podjetij. Občina Šentjur pa se je z občinama Ivančna Gorica in Radovljica uvrstila med nominirance za naziv Čebelam prijazna občina. Zmagovalko bodo razglasili na zaključni slovesnosti ob dnevu Čebelarskega turizma, ki bo v petek, 6. decembra 2013, na sedežu Čebelarske zveze Slovenije.

Sicer je bilo treba za uvrstitev med Čebelam prijazne občine zadostiti kar nekaj kriterijem; šteli so podatki, koliko javnih površin je zasajenih z medovitimi rastlinami, koliko certificiranih ponudnikov čebelarskega turizma je v občini, razvejanost in delovanje čebelarskih društev, šolskih čebelarskih krožkov in podobno. Občina Šentjur pa je v ožji izbor gotovo prišla tudi zaradi številnih odličnih čebelarjev, ki posegajo po priznanjih, skrbijo za razvoj dejavnosti, ščitijo čebele, osveščajo občane o pomenu čebel in zdravilnih učinkih medu ter izdelkov iz medu, v sodelovanju s šolami in vrtci pa skrbijo tudi za podmladek.

 

Sorodne novice

Prejeli smo: Slovenski tradicionalni zajtrk v CKZ Šentjur

Jure Godler

Angelska nedelja – »Včasih med, danes čokolada«

Tjaša Ferlež

Ivan Mlaker odprl vrata v svet svojega čebelarjenja

Majda Rezec

Nagrajeni šentjurski pridelovalci medu

Jure Godler

V roke so si segle čebelice in kaligrafija

Jure Godler

Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od čebel

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več