27.4 C
Šentjur pri Celju
07/08/2020
sentjur.net

Občina Šentjur zmagovalka akcije Turistična patrulja

Občina Šentjur je v nedavni zimski akciji časopisa Novice-Svet 24 in Radia Aktual Turistična patrulja osvojila prvo mesto med obiskanimi kraji. Župan mag. Marko Diaci je priznanje prevzel na zaključnem dogodku, ki se je v soboto, 25. maja, odvijal v Ankaranu.

Namen akcije je spoznati turistično ponudbo naših krajev, ne le tradicionalno najbolj obiskanih ter turistično obleganih, ki so že znane in priljubljene. Cilj je torej pristno doživetje, da pa bi bila izkušnja še bolj avtentična in res objektivno zastavljena, na Turistično patruljo organizatorji pošiljajo tuje državljane,  ki vse skupaj vidijo tudi skozi prizmo kulturne raznolikosti. V zimski akciji Turistične patrulje, v kateri tuji turisti ocenjujejo naše kraje in ponudbo, so obiskali občine Miren – Kostanjevica, Divača, Dobrova – Polhov Gradec, Sodražica, Škofljica, Predvor, Ivančna Gorica, Kočevje, Polzela, Šentjernej, Dobrna, Šentjur, Rače – Fram, Vuzenica, Sveti Jurij ob Ščavnici in Tišina.

Tuji državljani

Obiskovalci so podali svoje opise in ocene, ocenjevanje pa so dopolnili bralci s svojimi glasovi, pri čemer se je naša občina zavihtela na prvo mesto. Župan mag. Marko Diaci je tako na skupni zaključni prireditvi prevzel priznanje za turistom najprijaznejšo občino po izboru bralcev. Pri tem je izrazil zadovoljstvo, da trud ponudnikov na področju turizma kaže pozitivne učinke in da smo dobili dokaz, kako lahko naše znamenitosti ter dediščina navdušijo obiskovalce. »To je bila zelo dragocena izkušnja, hkrati pa tudi poučna, saj obiskovalec iz druge države, ki mora obiti kulturne, jezikovne, logistične in druge razlike, lahko res poda objektivno oceno videnega in doživetega. Tako smo lahko veseli vseh vtisov, ki nam bodo vodilo in namig, kaj morda v bodoče še izboljšati. Upam, da smo uspeli s pomočjo akcije navdušiti še koga, da nas obišče,« je med drugim povedal župan.

Nemška študentka

Šentjur je raziskovala nemška študentka Dunja Akcijo dnevni časopis izvaja že nekaj let, koncept Turistične patrulje pa je zastavljen tako, da organizatorji v kraje po vsej Sloveniji nenapovedano pošljejo tuje državljane, začasno živeče pri nas (turiste, zaposlene v raznih mednarodnih organizacijah in predstavništvih). Njihov obisk je zastavljen povsem samostojno – sami si morajo z majhno žepnino organizirati prevoz, oglede, bivanje in prehrano, obenem pa čim več videti, doživeti, spoznati lokalne prebivalce in ponudbo ter vse skupaj oceniti.

Vtise so po obisku strnili v reportažo na nekaj straneh, vtise iz Šentjurja si lahko preberete na tej povezavi. Šentjur je tako v začetku februarja obiskala Dunja, Nemka na podiplomskem študiju v Sloveniji. V naših krajih je ostala dva dni, v tem času pa opravila kar nekaj ogledov. V Šentjur je prispela z vlakom in si ogledala Muzej južne železnice, rezervirala prenočišče v Gostišču Bohorč ter obiskala TIC, kjer je iskala informacije glede znamenitosti in ponudbe.

Zmanjkalo časa

Obiskovalec, tuji turist, se na podlagi pridobljenih podatkov sam odloča, kaj si bo ogledal in kam odšel. V Zgornjem trgu je obiskala Ipavčevo hišo, si ogledala razstavo o Ipavcih ter cerkev Sv. Jurija. Podala pa se je tudi na Rifnik. Naslednji dan obiska si je ogledala grad na Planini pri Sevnici ter tamkajšnje muzejske zbirke. Poskusila je lokalno kulinariko in vina na turistični kmetiji Žurej ter popila kavico ob Slivniškem jezeru na Ramni. Zatem je ugotavljala, da je videla le delček naše raznolike občine ter da bi si za ogled vsega, za kar je slišala v TIC-u in se ji je zdelo zanimivo, potrebovala še kakšen dodaten dan. Sodeč po zapisanih vtisih je bila precej navdušena, žal pa je obisk motilo slabo vreme z vetrom in dežjem, sicer bi se gotovo podala še na kakšen pohod – po videnem je sklenila, da naši kraji nudijo izjemno lepe možnosti za pohodništvo. Namignila je tudi, da v poletnem času morda še vrne.

(vir: Občina Šentjur)

Sorodne novice

Naši otroški zbori med najboljšimi v Sloveniji

Jure Godler

Superpokal v roke Šentjurčanom

Jure Godler

Kdo bo odločal o usodi naše občine?

Jure Godler

Slivničani odnesli zmago na Šentjurjevem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več