11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

Naši otroški zbori med najboljšimi v Sloveniji

Zagorje ob Savi, 28. 3. 2018 – Da je pevska tradicija v občinah Šentjur in Dobje dobro zasidrana, že dolgo ni več dvoma. To dokazujejo številni odrasli pevski sestavi, ki pa imajo očitno izjemno močno generacijo svojih naslednikov. V vseh osnovnih šolah obeh občin delujejo otroški in mladinski pevski zbori, v katerih prepeva ogromno osnovnošolskih otrok. Njihovi zborovodje jih vsako leto pripravijo na območno revijo pevskih zborov v organizaciji območne izpostave JSKD, in tisti zbori, ki po mnenju ocenjevalca dosežejo vsaj regijski nivo, lahko gredo še korak dlje. Zborovodje, ki se ne ustrašijo novih izzivov in želijo svojim mladim in talentiranim pevcem ponuditi še kakšne izkušnje izven lokalnih okvirov nastopanja, imajo možnost prijave na državno tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov. Letos so se na državno tekmovanje, ki je bilo od 26. do 28. marca 2018 v Zagorju ob Savi, uvrstili kar trije naši otroški zbori – z OŠ Dramlje, OŠ Dobje in OŠ Planina pri Sevnici. Vsi trije so bili na tekmovanju debitanti, a to jih ni ustavilo, da ne bi posegli po najvišjih uvrstitvah.

V konkurenci 24 otroških pevskih zborov iz vse Slovenije je OPZ OŠ Dramlje z zborovodkinjo Marijo Klančar dosegel zlato priznanje (84,7 točk), OPZ OŠ Dobje je pod vodstvom zborovodkinje Slavice Rajh prav tako dosegel zlato priznanje (80,7 točk), OPZ Planina pri Sevnici z zborovodjem Matejem Romihom pa je prejel srebrno priznanje (74,7 točk). Drameljčani so poleg zlatega priznanja domov odnesli še priznanje za najboljši nastop debitanta, kar je vsekakor dodatna potrditev za res uspešno delo drameljske zborovodkinje, ki po osnovni izobrazbi sploh ni glasbena pedagoginja, temveč profesorica nemščine.

Doseženi rezultati so v ponos tako zborovodjem, ki so se več mesecev pripravljali na zahteven nastop, pevcem, ki so pridobili novo izkušnjo nastopanja na večjem in pomembnejšem odru, ter vsem ostalim, ki spremljamo razvoj zborovske dejavnosti v občinah Šentjur in Dobje.

V Zagorju ob Savi je sicer v treh dneh na osmih koncertih nastopilo 52 zborov oziroma 2000 mladih pevcev iz otroških, mladinskih, dekliških in mešanih mladinskih zborov, zapeli pa so 150 skladb izpod peres 57 slovenskih in 30 tujih skladateljev. Prireditev je bienalna, letos pa je praznovala 50 let, saj poteka že od leta 1968. Bienalno tekmovanje Zagorje ob Savi ni le pregled dosežkov najboljših otroških in mladinskih zborov Slovenije, je tudi pomemben pokazatelj kakovosti mladih generacij pevcev, ki bodo nekoč prepevali v odraslih pevskih zborih in zastopali Slovenijo na mnogih priznanih mednarodnih tekmovanjih. Večkrat poudarjamo, da je zborovstvo tista dejavnost, s katero se Slovenci v svetu s ponosom predstavljamo in smo prav zaradi nje še posebej prepoznavni. Mladim pevcem in njihovim zborovodjem iskreno čestitam in jim pri nadaljnjem delu želim še veliko motivacije ter uspehov! (Nastija Močnik; foto: Matevž Pušnik, Nastija Močnik)

Sorodne novice

Po dveh letih znova peli na 30. reviji pevskih zborov

Jure Godler

Občina Šentjur zmagovalka akcije Turistična patrulja

Jure Godler

Več kot 750 pevcev pelo na regijskem srečanju v IKC

Jure Godler

Zapeli na XXIX. območnem srečanju zborov

Jure Godler

Na Blagovni zapelo 500 osnovnošolcev

Jure Godler

1140 mladih glasbenikov zaigralo v IKC

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več