3.8 C
Šentjur pri Celju
18/04/2024
sentjur.net

Obeležili 80-letnico prihoda XIV. divizije v Dramlje

Dramlje, 10. 2. 2024 – V soboto je na Starih Slemenih potekala prireditev v spomin prihoda XIV. divizije na drameljsko območje. Istočasno je v organizaciji Planinskega društva Dramlje potekal tudi pohod, del so pohodniki prehodili po poti, kjer je hodila XIV. divizija. Divizija se je na omenjenem področju 14. februarja 1944 zadrževala en dan, čeprav je vodstvo omenjene želelo, da bi v vaseh Spodnje Slemene, Stare Slemene in Kladnart ostala vsaj nekaj dni in si nabrala novih moči. Zaradi velikega pritiska nemške vojske je bila primorana sprejeti borbo in si zagotoviti pogoje za varen način premika v smeri Paškega Kozjaka. V tej borbi je utrpela tudi izgube.

V spomin vseh padlih borcev so pripravili prireditev, kjer so zapeli nekaj pesmi in prisluhnili rimam in besedam, ki so jih zapisali borci v času vojne. Med njimi so zbrani lahko prisluhnili tudi deklamiranim pesmim Karla Destovnika Kajuha. Prireditev je potekala na Starih Slemenih, kjer je bila stacionirana in se borila Bračičeva brigada. Obiskovalci so si lahko ogledali ohranjena nosila, ki so jih borci XIV. divizije uporabljali za prenos ranjencev, in razstavo fotografij, ki prikazujejo pohod borcev XIV. divizije. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Prehodili 20 km dolgo pot

Jure Godler

Na šolski proslavi otvorili energetsko sanirano šolo

Jure Godler

Dan upora proti okupatorju z Rock Partyzani

Jure Godler

Na Starih Slemenih pripravili razstavo o XIV. diviziji

Jure Godler

20 let nove šolske stavbe na Prevorju

Jure Godler

Prejeli smo: Spomnili so se osvoboditve Planine

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več