27.5 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Obnovili bi obe gledališki predstavi

Sveti Štefan, 22. 4. 2017 – Člani in članice Folklornega društva (FD) Sveti Štefan so na 14. občnem zboru z veseljem ugotovili, da je njihovo delo v prejšnjem letu bilo zelo uspešno. Pred otvoritvijo zbora so se z minuto molka poklonili Vinku Čavšu, nedolgo preminulemu, dolgoletnemu članu in velikemu prijatelju društva.

Predsednik FD Sveti Štefan Martin Slatenšek, je priznal, da so letu 2016 zelo pridno delali, Robert Samec, predsednik delovnega predsedstva, pa, da so vaje so potekale enkrat tedensko, po potrebi tudi dvakrat tedensko. Vadili so naučene valčke iz prejšnjih let. Gostovali so v Atomski vasi, kjer so plesali na 50-letnici Terme Olimia. V jeseni pa so pri njih kožuhali in plesali. Na Sladki gori so kuhali kislo juho, kjer so osvojili 2. mesto. Sodelovali tudi v šaljivih igrah s 6. različnimi igrami, osvojili 1. mesto, kot tudi pri vleki vrvi. Nastopili so na krajevnem prazniku Loka pri Žusmu, Kozjanski domačiji v Dobju, na prireditvi Martin na star način na Sveti Heleni. Udeležili so se tudi prireditve Pozdrav vinu Šmarje pri Jelšah, obiskali krajevni praznik Banovina in nastopili na mnogih praznovanjih rojstnih dni in na zlati poroki Žurej iz Ječovega.

Želijo si obnoviti gledališki predstavi

Na osnovi raziskav kraja Sveti Štefan so poskrbeli za nakup moških oblačil in moških čevljev. Obleke je šivala strokovna šivilja za folklorna oblačila, ki ima certifikat za izdelavo tovrstnih oblačil. Tudi čevlji so bili narejeni na osnovi raziskav samega kraja Sveti Štefan. Letošnji načrt bo podoben lanskemu, bodo pa ga nadgradili, saj se bodo naučili nov valček. Tli tudi želja, da bi obnovili obe gledališki predstavi – Štefanska ohcet po starem in Jaz pa k vojakom grem.

»Brez ljubiteljskih kulturnih društev ne bi bilo moč razviti takšne dostopnosti kulturnih vrednot. Pogosto so prav društva edina, ki v svojem okolju organizirajo in ustvarjajo kulturne dogodke. Ljubiteljska kultura je izredna, trdna družbena vez, saj krepi kakovostne odnose med ljudmi in nam vsem vrača vero v boljši jutri. Zato so posamezniki, ki delujejo v Folklornem društvu Sveti Štefan, za kulturo še kako pomembni. Čestitke in zahvala ob vašem občnem zboru vsem članicam in članom,« je povedal David Stupica, koordinator JSKD Šmarje pri Jelšah.

Čestitkam se je pridružil Ivan Žaberl, predsednik krajevne skupnosti (KS) in RK Sveti Štefan. Dejal je, da bo KS skupaj s PGD Sveti Štefan še naprej zagotavljala brezplačen najem prostorov, elektriko, ogrevanje, vodo za normalno delovanje FD. Pohvalam so se pridružili Sebastjan Čuden, tajnik PGD Sveti Štefan, Katja Čoklc, predsednica Vinogradniškega društva.

V kulturnem programu so zapeli Fantje iz Žusma in Štefanski fantje, slednji so prepevali lepe ljudske pesmi med druženjem po uradnem delu. Za dobro hrano je poskrbelo gostišče Gajšek iz Loke pri Žusmu, za kapljico pa svetštefanski okoliški vinogradniki. (Milenka Blažević, foto: Milenka Blaževič, Ivo Grobelšek)

Sorodne novice

V kulturi zapisana beseda, pesem in ples

Milenka Blažević

Kresnice in Jakobčani na območni reviji

Jure Godler

Družno postavili mlaj na Svetem Štefanu

Milenka Blažević

Gasilstvo združuje ljudi in pomaga bližnjemu

Jure Godler

Konjenica Sveti Štefan s prijatelji in ljubitelji konj

Jure Godler

Sveti Štefan: Srečanje učiteljev in ravnateljev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več