19.2 C
Šentjur pri Celju
22/07/2024
sentjur.net

Obnovljena železniška postaja že prihodnje leto

Šentjur, 28. julij 2022 – Danes mineva natanko 165 let od odprtja Južne železnice – železniške povezave med Dunajem in Trstom, ki je pomembno vplivala tudi na razvoj Šentjurja. Morda ni naključje, da so snovalci prenove šentjurske železniške postaje za podpis pogodbe izbrali ravno ta datum, prav tako pročelje železniškega muzeja, ki nosi zgodovino tega najpomembnejšega infrastrukturnega projekta avstro-ogrske monarhije.

Gre namreč za večjo investicijo v šentjursko železniško postajo po več desetletjih, vredna bo 7.427.757,71 evrov, od tega je 4,62 milijona evrov primaknila Evropska unija iz naslova Instrumenta za povezovanje Evrope. Obnovljene bodo tirne zadeve, stavba postaje, dograjeno parkirišče, prav tako bo zgrajen podhod z dvigali, kar bo vsem uporabnikom omogočalo dostop do vlaka, je dejal v. d. direktorja Direkcije za infrastrukturo Republike Slovenije Bojan Tičar. Spomnil je, da gre za obnovo v sklopu večletnega projekta posodobitve železniške infrastrukture med Zidanim mostom in Šentiljem, kjer je že bilo obnovljenih tudi več železniških postajališč, med drugim na Grobelnem in Dolgi Gori, ki spadata v šentjursko občino.

Župan mag. Marko Diaci je izrazil veselje nad bodočim modernejšim izgledom železniške postaje, ki je po njegovih besedah pomembna pridobitev za celotno mesto. Kljub temu je opozoril, da samo železniška postaja k večji uporabi vlakom napram avtomobilom ne bo dovolj, saj je povezljivost s prestolnico še vedno slaba.

Kmalu tudi dela na Ponikvi

Dela na šentjurski železniški postaji bosta izvedla Železniško gradbeno podjetje Ljubljana (ŽGPL) in GH Holding. Bojan Tičar z direkcije pričakuje, da bodo dela končana v mesecu juniju prihodnje leto, do takrat pa bo železniška postaja obratovala nemoteno.

Se je pa ob podpisu pogodbe v Šentjurju že obregnil ob nadaljnje korake po železniški trasi, že prihodnje leto bi se namreč lahko pričela dela na železniškem postajališču na Ponikvi. Projektna dokumentacija za to je že pripravljena, občina pa jo po Diacijevih besedah ureja še za izvenivojsko križanje. Prav tako se projektna dokumentacija pripravlja za modernizacijo železniške postaje na Ostrožnem, s čimer bo zaokrožena obnova vseh železniških postajališč v občini Šentjur.

Sorodne novice

Z ministrico odprli obnovljeno šentjursko železniško postajo

ViP

Snežni dan prinesel industrijsko cono in odnesel ministra

ViP

Pri koncu so dela na šentjurski železniški postaji

ViP

Kletna etaža za inovativen pristop k interpretaciji kulture

Jure Godler

Na avtocesti do Slovenskih Konjic bodo kmalu zabrneli stroji

ViP

Z intenzivnejšimi deli tudi težji dostop do železniške postaje

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več