13.2 C
Šentjur pri Celju
28/10/2021
sentjur.net

PGD Loka pri Žusmu: Urejali gasilski dom

Loka pri Žusmu, 4. 4. 2021 – Leto 2020 je bilo prav posebno tudi v gasilstvu, katerega je močno prizadel Covid-19. Vsi ukrepi in uredbe s strani države so onemogočili normalno delovanje gasilskih zvez, društev in celotne Gasilske zveze Slovenije. Ni bilo več možno izvajati treningov ekip, tekmovanj in druženj. Kljub temu so gasilci v Loki pri Žusmu skozi celo leto skrbeli za okolico in notranjost gasilskega doma, izpravnost vozil in orodja. »Tudi med naše operativne člane je udaril Covid-19, a smo vseeno zagotavljali zadostno število operativnih članov na intervencijah,« je povedal predsednik društva Bernard Zeme.

Obnova doma

Nadaljevali so tudi z obnovo dvorane. Pobarvali so podnožja miz v dvorani ter zamenjali plošče na mizah. Kot pravijo, je v prihodnje še potrebno zamenjati tla v domu in obnoviti stranišča v dvorani. Poleg vsega dela, ki so si ga zadali, so v preteklem letu uspeli nekaj svojih članov poslati še na izobraževanje. Trije kandidati so uspešno opravili tečaj za operativnega gasilca, en član je opravil tečaj za gasilskega častnika in dva kandidata za varno delo z motorno žago. V sklopu usposobljenosti enote so v PGD Loka pri Žusmu izvedli tehnična dneva, kjer so preverili brezhibnost gasilske opreme in tehnike ter obnavljali znanje v ravnanju z gasilsko tehniko, in sicer eden v spomladanskem in eden v jesenskem času.

Odpadlo je državno tekmovanje

Kljub temu da vemo, da je bil v prejšnjem letu veliko tekmovanj odpovedanih, so se 8. marca udeležili gasilskega kviza mladine na Ponikvi. Tekmovanja so se udeležili s štirimi ekipami, kjer so dosegli solidne rezultate. »Žal pa je epidemija, ki je zaobjela celotno državo, preprečila tudi državno tekmovanje, katerega bi se morale udeležiti članice A in člani A, ki so leta 2019 na regijskem tekmovanju dosegli več kot odlične rezultate,« je v svoje poročilo zapisal poveljnik društva Darko Mikša.

V Preteklem letu so Loški gasilci posredovali kar sedemkrat. V njihovih intervencijah pa so zagotovo prevladovale tiste, kjer je bila glavni razlog prav narava. Petkrat so tako posredovali v naravnih nesrečah, kjer so se srečali z odkritimi strehami in podrtim drevjem.

Zbolelo 14 njihovih članov

Ker je bilo lani vse v znamenju Covid-epidemije, so tako bila društva precej okrnjena z usposabljanjem. Lani jim tako ni uspelo izvesti nobene operativne vaje, saj so morali kljub vsemu skrbeti za zdravje operativnega dela v društvu. Kljub temu, da so omejili druženje in javno življenje, je za aktualno boleznijo zbolelo kar 14 njihovih članov. Tako je bila za trenutke ogrožena operativna pripravljenost gasilskega društva, še posebej hudo je bilo v drugem valu epidemije, torej v jesenskem času. Kljub vsemu so ob mesecu požarne varnosti sodelovali s PGD Laško, PGD Loka pri Žusmu in Krajevno skupnostjo Tinsko. Ostale aktivnosti pa so lani žal prestavili do nadaljnega.

V mesecu juniju so izvedli spravilo drv za potrebe gasilskega doma. Sočasno so spravilo izkoristili za usposabljanje za varno delo z motorno žago in postopki, ki so jih že kmalu lahko uporabili na intervencijah, kjer je močan veter podiral drevesa in uničeval strehe. Kot sta povedala predsednik in poveljnik društva, so v društvu letos res dajali velik poudarek gasilskemu domu. Skrbeli so za dvorano v gasilskem domu. Vsak mesec so organizirali za dežurstvo 2 operativna člana društva, ki sta skrbela za red in čistočo v gasilskem domu.

Najbolj je prizadeta mladina

Tako poveljnik kot predsednik močno upata, da se epidemiološka slika v letu 2021 toliko izboljša, da bodo lahko gasilci aktivni na tekmovalnem področju, kar zagotovo najbolj pogreša prav mladina v gasilskih društvih. Kljub vsem ukrepom pa loški gasilci sporočajo, da so v stalni pripravljenosti pomagati ljudem v stiski ali nesreči. (Tjaša Ferlež, Foto: PGD Loka pri Žusmu)

Sorodne novice

Domači gasilski podmladek pobral vsa prva mesta

Tjaša Ferlež

Misli že na pripravi praznovanja 90-letnice društva leta 2022

Jure Godler

V soboto slavili Dobjani, v nedeljo v Ločani

Jure Godler

Loške gasilke so požar pogasile same!

Jure Godler

Pester vikend za loške gasilce

Tjaša Ferlež

Zaradi »hobl mašine« zagorelo v delavnici

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več