8.7 C
Šentjur pri Celju
01/10/2020
sentjur.net

Pod streho spravili že 21. Dobrinsko noč

Dobrina, 22. 7. 2017 – V okviru Šentjurskega poletja je minulo soboto, v dolini pod Žusmom, v organizaciji društva Izviri Dobrina potekala že 21. Dobrinska noč. Vsa leta dogodek organizira Danica Recko. Dorinski praznik je zaznamovalo ocenjevanje pršjač, kulturni program in državno prvenstvo v vleki vrvi Zveze za športno rekreacijo Slovenije (ZŠRS).

Pršajče lepe, dišeče in okusne

Pred uradnim delom programa se je strokovna komisija, kateri je predsedovala Marija Merljak, lotila ocenjevanja pršjač. V precep so vzeli 19 tovrstnih, vse bolj priljubljenih kulinaričnih dobrot. Na osnovi številnih upoštevanih lastnosti so izbrali kar dve Naj pršjači in ju razglasili v uradnem delu. Ves čas dogajanja pa so bile razstavljene v prostorih tamkajšnjega gasilskega doma. V kulturnem programu so nastopili Žusemski fantje in trio Mladih fantov, ki ga sestavljajo Gašper, Niko in Nejc in prihajajo iz Šentjurja in okolice. Predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja je prireditev počastil, pozdravil navzoče ter čestital organizatorjem. Prav tako jih je pozdravil tudi podpredsednik domače krajevne skupnosti Robert Žafran.

Fantje iz Buč najbolj vzdržljivo napeli vrv

V sklopu programa, ki ga je povezovala Polonca Jazbinšek, so razglasili lastnice najboljših pršjač. Naj pršjačo sta spekli Mira Rupnik iz Pristave in predstavnica Turističnega društva Virštanj. Pri slednji je ocenjevalce navdušil že sam zgled in sestavine, ki so ustvarile harmonijo okusov. Pripravili so tudi razstavno-prodajni kotiček in prikazali nekaj starih običajev. Predenje na kolovratu je prikazovala Zofija Drobne, nekdanje kovaško opravilo pa so prikazovali člani KD Prevorje. Vsako leto obiskovalce pritegne tekmovanje v vleki vrvi.

Tokrat so se ga udeležile samo tri ekipe, in sicer ekipa iz Svetine, Juršincev in Buč. Tekmovali so v kategoriji do 750 kg in 900 kg, v obeh pa so bili nepremagljivi fantje iz Buč in obdržali lanskoletni naziv zmagovalca. Za prazne želodce tudi tokrat niso skrbeli le domači organizatorji, temveč tudi člani pobratenega turističnega društva iz Šentilja pri Velenju, ki na Dobrinski noči poskrbijo, da vsako leto zadiši tudi po šentiljski enolončnici. Za zabavo in prijetno vzdušje so v nadaljevanju skrbeli Kozjanski lumpi. (Majda Rezec, foto Majda Rezec in Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Obnovili lestenec v cerkvi sv. Jakoba na Žusmu

Majda Rezec

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler

Dobrinska noč: Motorno žago je najdlje vrgel 7,27 metra

Jure Godler

Na 22. Dobrinski noči so bojleraši še oblake razkadili

Jure Godler

Na Valentinov pohod tokrat podnevi

Jure Godler

Obnovili edinstveni lestenec

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več