14.5 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Podelili priznanja zaslužnim kulturnim delavcem

Šentjur, 3. 12. 2021 – Ta veseli dan kulture praznujemo v Sloveniji že od prestopa v novo tisočletje. Tudi 3. december ni izbran naključno, saj na ta dan praznujemo rojstni dan našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Na ta zdaj že tradicionalni dan dogodka pa vrata odpirajo številne kulturne ustanove pri nas – od muzejev, gledališč, vabijo na brezplačne umetniške dogodke itd. Ta dan je za svojega vzela tudi Zveza kulturnih društev Šentjur.

Vsako leto ob tem prazniku podelijo tudi priznanja najzaslužnejšim kulturnikom, tistim, ki so navadno skriti v ozadju, nosijo pa največje breme organizacije dogodkov ali zgolj samo rednih vaj, pa tudi tistim, ki so se v preteklem letu najbolj izkazali. “Veliko naših kulturnih društev ni uspela v celoti realizirati svojega programa, zato pa so več pozornosti namenili snemanju, založniški dejavnosti itd.”, je povedala vodja izpostave JSKD Anita Koleša.

Letošnje praznovanje Tega veselega dne kulture, je že drugo, ob katerem so se kulturniki zaradi ukrepov v boju proti preprečevanju širjenja koronavirusa odpovedali večji javni prireditvi ampak so priznanja podelili v ožjem krogu. Praznovanje pa so začeli z novo razstavo na Kocki, ki že dobro leto krasi nekdanji Svetinov vrt. Tokratno razstavo so namenili 200-obletnici rojstva kartografa Blaža Kocena. Žal je ta visoka in okrogla obletnica bila letos, pri nas v drugem planu, saj se je večino pozornosti usmerilo v leto Josipa Ipavca. Še najbolj so se kartogafa spominjali ravno na OŠ Blaža Kocena Ponikva, kjer so med drugim tudi znanemu Ponkovljanu voščili za rojstni dan otroci z risbicami rojstnodnevnih tort. Mentorica projekta je bila Petra Špur. Risbice pa tort pa je oblkovalka Kvirina M. Zupanc postavila v še večjo torto. Po prižigu svečk pa so se udeleženci premaknili v mansardne prostore Centra kulture Gustav.

Priznanja kulture

Tokrat so podelili priznanja dvema kulturnikoma, ki ju je upravni odbor Zveze kulturnih društev (ZKD) Šentjur predlagal za priznanje. Priznanje sta prejela Maks Malovrh pevec Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur in Zlatko Zupanc predsednik KD sv. Jakob. Maks Malovrh je najstarejši aktiven pevec MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur. V zborovskih vrstah je aktiven in srčno predan zboru že 64 let. Za dolgoletno aktivno delovanje v kulturnem društvu sv. Jakob in gostoljubno dajanje lastnih prostorov v uporabo pevkam in pevcem jakobških pevskih skupin, pa je prejel priznanje tudi Zlatko Zupanc.

Nagrajencema je priznanje predala predsednica ZKD Marija Rataj. “Kultura drži narod pokonci in zato je naša naloga, da ohranjamo našo tradicijo, srčno kulturo, to veselje do preprostega življenja,” je povedala predsednica. Za konec pa so zapeli tudi pevci Vokalne skupine Jakobčani in se tako na kulturni način zahvalili tudi svojemu predsedniku za vso pomoč in delo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Za zaključek TLK nova razstava na Kocki

Jure Godler

Ta veseli dan kulture letos precej drugačen

Jure Godler

Šentjurska kulturna zveza praznovala Abrahama

Jure Godler

Kultura je v zraku na vrtu Centra kulture Gustav

Jure Godler

Ta veseli dan kulture – Do Lune in nazaj

Tjaša Ferlež

Svetinov vrt ponovno zaživel

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več