8.9 C
Šentjur pri Celju
20/09/2020
sentjur.net

Poklon kulturi z Guzejem

Prebold, 7. 2. 2019 – Ko je v dnevih praznovanja slovenskega kulturnega praznika kultura vela na vsakem koraku, so k temu svoj prispevek dodali tudi v Občini Prebold. Na eno od nizov prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku so povabili tudi dramsko sekcijo KD Prevorje. V Domu pod Reško planino so zaigrali igro Guzej, s podnaslovom »Guzi po naše«. 

Za uvod v praznično prireditev in tudi zaključek je zapela domača ljudska skupina Reški slavčki. Marija Frece Perc je v imenu KD Prevorje gostiteljem prenesla pozdrave in predstavila igro, katere dogajanje je postavljeno v Amonov mlin. Kulturno društvo Marija Reka sicer vsako leto ob tem prazniku pripravi prireditev in v goste povabi kulturnike še od drugod. Tokrat so gostili Prevorjane, ki so z igro o Guzeju tamkajšnjim obiskovalcem prikazali razmere in dogajanje v tedanjih časih na Kozjanskem. V svojem narečju so uprizarjali življenje in dogodivščine ljudskega junaka, ki je jemal bogatim in dajal revnim. 

Nad igro so bili tako gostitelji kot obiskovalci zelo navdušeni, zato se je prijetno druženje s pogostitvijo nadaljevalo še v popoldanskem času. V zavedanju, da se kultura bogati tudi na poti izmenjav, je Perčeva za to že poskrbela in povabila tamkajšnje pevce na enega od prihodnjih Aninih večerov.

Guzaj še pri planincih

V nedeljo, 17. 2. pa je čas iz Guzejevega življenja zopet oživel z isto igro. Na povabilo Planinskega društva (PD) Prevorje so namreč kraj obiskali člani PD Celje, ki so si v prevorski šoli najprej ogledali igro o Guzeju, nato pa se je blizu petdeset pohodnikov podalo še na pohod po Guzejevi poti. Kot je povedal predsednik PD Prevorje Mirko Pajek, so si ob poti ogledali številne naravne in kulturne znamenitosti, posebno doživetje pa jih je pričakalo še na Kozjanski domačiji, kjer so pohod zaključili z nepozabnimi vtisi.

Majda Rezec, foto: arhiv KD Marija Reka

Sorodne novice

Kulturno društvo Prevorje ima novo vodstvo 

Jure Godler

Kultura in umetnost na vrtu Aktivatorja

Jure Godler

Prevorska organizirana kultura šteje že 20 let

Jure Godler

Jaz pa k vojakom grem

Jure Godler

Izbornik prišel kar v Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več