13.2 C
Šentjur pri Celju
28/09/2021
sentjur.net

Policijska kronika od 24. 3. do 30. 3. 2015

kronika6_475-280Požar na traktorju

Policisti so bili v torek, 24. 3. 2015, obveščeni o požaru na kmetijskem traktorju v Slatini pri Ponikvi. Na kraju je bilo z zbiranjem obvestil in ogledom ugotovljeno, da je do požara prišlo zaradi napake na električni napeljavi. O ugotovitvah bodo policisti obvestili tožilstvo.

Tatvina solarnih modulov

Policisti so bili v torek, 24. 3. 2015, obveščeni, da so tatovi v Zagaju pri Ponikvi občanu odtujili 36 fotovoltaičnih modulov. Pri sami tatvini so storilci tudi delno poškodovali konstrukcijo, na kateri so bili moduli nameščeni. Z dejanjem so lastnika oškodovali za okoli 7000 €.

Pretepli so ga neznanci

Dne, 25. 3. 2015, je na Policijsko postajo Šentjur prišel občan ter naznanil, da so ga tega dne zjutraj v Mariboru pretepli neznanci ter ga telesno poškodovali. Policisti bodo o zadevi zbrali obvestila ter o ugotovitvah s kazensko ovadbo obveščali tožilstvo.

Prometni nesreči

Policisti so bili dne, 25. 3. 2015, obveščeni o dveh prometnih nesrečah. Vzrok prve, kjer je nastala le materialna škoda, je bil vzrok izsiljevanje prednosti, ter je bil povzročitelju izdan plačilni nalog, prav tako pa je bil plačilni nalog zaradi neprilagojene hitrosti izdan povzročiteljici druge prometne nesreče, kjer sta slednja in sopotnik utrpela telesne poškodbe.

Kršitev nedotakljivosti

Policisti so bili v sredo, 25. 3. 2015, obveščeni, da so občani na Ponikvi v mlekarni zalotili drugega občana, ki tam ni imel kaj iskati. Policisti so od vseh zbrali obvestila ter bodo o dejanju s kazensko ovadbo obvestili tožilstvo.

Kršitev javnega reda in miru

Policisti so bili v soboto, 28. 3. 2015, obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v družini. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je javni red in mir kršila partnerica, kateri je bil zaradi omenjenega izdan plačilni nalog.

Najden mobilni telefon

Dne, 22. 3. 2015, je bil pri trgovini Mercator v Šentjurju najden mobilni telefon znamke LG. Kdor ga je izgubil, ga lahko z dokumentacijo o lastništvu prevzame na Policijski postaji Šentjur.

Velikonočni prazniki

Konec tedna nas čakajo velikonočni prazniki. Ker je v omenjenem času pričakovati tudi uporabo raznih naprav za pokanje, kot so možnarji in pokanje z acetilenom (karbid), je na mestu, da občane opozorimo na samozaščitno obnašanje.

Možnar je po Zakonu o orožju priprava za pokanje s črnim smodnikom, ki se uporabljana kulturnih in drugih prireditvah. Kdor strelja z možnarjem, mora imeti certifikat oz. potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Udeleženci oz. organizatorji morajo poskrbeti za varnostne ukrepe pri uporabi možnarjev. V kolikor posameznik uporablja možnar v nasprotju z Zakonom o orožju, je za to predpisana denarna kazen.

Pokanje z acetilenom (karbidom) je dovoljeno v skladu z Zakonom o varstvu javnega reda in miru, dovoljeno v času določenih praznikov, kjer je takšno pokanje že tradicija (torej tudi v času velikonočnih praznikov). Med 22.00 in 06.00 uro pa pokanje kljub vsemu ni dovoljeno ter je predpisana denarna kazen, kakor je tudi predpisana denarna kazen, če pokanje (tudi podnevi) povzroči vznemirjenje ali občutek ogroženosti.

Uporaba pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok v času velikonočnih praznikov, ni dovoljena.

Ker je pri pokanju z acetilenom mnogokrat prisoten tudi ogenj oz. odprto kurišče, je potrebno opozoriti tudi na določila Zakona o gozdovih, kjer je določeno naslednje:

  • Potrebno je urediti kurišče tako, da je obdano z negorljivim materialom, območje v oddaljenosti vsaj meter od zunanjega roba očiščeno vseh gorljivih snovi, polnoletna oseba mora ves čas nadzorovati kurišče, kar pomeni, da je po končanem kurjenju potrebno ogenj popolnoma pogasiti.
  • Prepovedano je kurjenje odprtega ognja pri hitrosti vetra nad 20 km/h ali sunkih nad 40 km/h (se ne sme začeti oz. se mora nehati) – Uredba o varstvu pred požarom v naravnem okolju.
  • Pri kurjenju v naravnem okolju se ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim, strupene pline, ali so kako drugače škodljivi za okolje.
  • Kurjenje kresov je prepovedano v času razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja na posameznem območju.

Za kršitev omenjenega je predpisana denarna kazen v višini 200 EUR.

Vse občane naprošamo, da upoštevajo omenjena navodila, da bodo velikonočni prazniki minili mirno ter brez nepotrebnih zapletov ali poškodb.

Sorodne novice

Policija obravnavala tri vlome na Šentjurskem

ViP

Topničarji poskrbeli za podmladek

Jure Godler

Prejeli smo: Pobarvali velikonočne pirhe

Jure Godler

Policijska kronika od 11. 10. do 17. 10. 2017

Jure Godler

Policiska kronika od 6. 7. do 12. 7. 2017

Jure Godler

Blagoslov jedi kot obred ljudske pobožnosti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več