15.4 C
Šentjur pri Celju
16/07/2020
sentjur.net

Postavili temeljni kamen za Stolp ljubezni

Žusem, 27. 4. 2014 – Člani Planinskega društva Žusem so zadnjo aprilsko nedeljo organizirali sedaj že tradicionalni – sedmi pohod na Žusem. Pohodnike, ki se jih je na začetku pohoda pri Turistični kmetiji Žurej “Ječovo” zbralo več kot 300, je čakala slabi dve uri dolga pot na 669 m visok hrib. Nekateri najhitrejši so pot premagali že v tričetrt ure. Na poti je pohodnike čakalo več postojank – “pušel šank” pri Kmetiji Užmah, planinska postojanka na Ravnih njivah in končna na vrhu Žusma, pri zavetišču PD Žusma, kjer bo stal razgledni stolp – Stolp ljubezni. Pravijo, da je na Žusmu vse v znamenju ljubezni, saj na vrhu stoji cerkev sv. Valentina, ki je zavetnik zaljubljencev. Tja so se za slovensko zastavo, ki jo je visoko dvignjeno nosil vodja poti Oto Završek, podali pohodniki.

Stolp ljubezni

Na najvišji točki se je z malo zamude začela verjetno najpomembnejša prireditev žusemskih planincev – postavitev temeljnega kamna za Stolp ljubezni. Ideja o stolpu se je rodila leta 2007, sočasno z ustanovitvijo PD Žusem. Začetnik ideje je bil podpredsednik društva Martin Ozis. “Z vsakim dnem ima ideja več podpornikov in vsak dan je bližje končni uresničitvi,” je povedal Simon Mansutti, predsednik PD Žusem. V začetku je bila ideja, da na Žusmu postavijo železni stolp, kot je na Resevni, leta 2011 pa je dozorela ideja o lesenem stolpu. Podoben lesen stolp že stoji na Planini nad Vrhniko. V letu 2012 so pridobili parcelo, kjer bo stal stolp, leto kasneje pa je bil umeščen in sprejet tudi z Občinskim prostorskim načrtom. V začetku letošnjega leta so vložili tudi vlogo za gradbeno dovoljenje, ki ga pričakujejo te dni.

“Za dokončno realizacijo projekta še potrebujemo od 30.000 do 40.000 EUR finančnih sredstev, preostanek pa bomo pokrili s sponzorstvom v obliki storitev,” je povedal Mansutti. Vrednost celotnega projekta je ocenjena na 147.000 EUR. Zahvalil se je vsem, ki so sredstva že prispevali. “S postavitvijo temeljnega kamna bomo pokazali, da že dolgo nismo samo pri ideji, ampak odločno korakamo proti čimprejšnji postavitvi razglednega stolpa,” je zaključil Mansutti.

“Da so se člani in članice PD Žusem v teh časih lotili takšnega projekta, je vse prej kot mačji kašelj,” je prizadevanja pohvalil tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci. Občina ima v proračunu že zagotovljena sredstva in takoj ko bo gradbeno dovoljenje izdano, bo društvo ta sredstva dobilo. “Danes je tukaj polno ljubezni in verjamem, da bo tako tudi v bodoče,” je zaključil župan. Besedo pa je dobil tudi župan Podčetrtka in predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja. Povedal je, da si tudi v občini Podčetrtek – na Rudnici želijo postavitve razglednega stolpa in šaljivo dodal, da se bosta sedaj z Diacijem lahko gledala tudi s stolpov. Izpostavil je tudi velik projekt povezave jezer – Slivniško, Vonarsko in ostala – in to je uspeh za turizem. Sodelovanje je pohvalil tudi predsednik KS Loka pri Žusmu Srečko Krajnčan. Poudaril je, da bo s tem stolpom Žusem ponovno oživel.

Zalilo temeljni kamen

Temeljni kamen so po označeni poti od zavetišča do vrha hriba prinesli tisti najzaslužnejši. Srečko Završek je predal čast prvi predsednici PD Žusem Bernardi Škrjanec, saj so bili ravno pod njenim vodstvom narejeni prvi koraki k uresničitvi ideje. Ta je temeljni kamen podala Simonu Mansuttiju, aktualnemu predsedniku. Slavnostno so prinesli tudi lepilo za postavitev znamenja. Lepilo so pripravili Anton, Danijel, Oto in Ferdo Završek, ki so vseskozi zelo dejavni pri aktivnostih PD Žusem.

Prisotna župana in zaslužni so temeljni kamen prilepili na skalo. Pravijo, da so doživeli tudi blagoslov z neba, saj je ta trenutek začelo močno deževati. Izmed pohodnikov, ki so plačali startnino, so na vrhu Žusma izžrebali nekaj srečnežev, ki so prejeli nagrade podjetja Wellness center Aspara. Po položitvi temeljnega kamna so se pohodniki odpravili proti Lovskemu domu, kjer je bil zaključek pohoda z ansamblom Opev. Tam je pohodnike čakala tudi topla malica.

Tehnični podatki stolpa

Višina Stolpa ljubezni bo znašala kar 25,90 m in bo največji leseni stolp v Sloveniji. Imel bo 116 stopnic, 22 podestov in dve razgledni ploščadi. Za postavitev bodo potrebovali 30 kubičnih metrov armiranega betona za temelje, 44 kubičnih metrov obdelanega macesnovega lesa, 1500 kg nerjaveče kovine (inox).

Žusemskim planincem pa lahko pomagate z darovanjem za stopnice, podeste in razgledno ploščad. Prispevek za stopnice znaša 100 EUR, za podest 1.000 EUR in za razgledno ploščad 5.000 EUR. S to donacijo si zagotovite tudi vaše ime na stopnici, podestu ali ploščadi. Več informacij najdete na spletni strani PD Žusem. (J. G.)

 

Sorodne novice

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler

Razpršeno in mokro na Stolp ljubezni

Jure Godler

Osvojili tudi Stolp ljubezni

Jure Godler

Sončni pohod na Stolp ljubezni uspel

Jure Godler

Podelili priznanja najbolj prizadevnim prostovoljcem

Jure Godler

Ipavčeva plaketa našim košarkarjem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več