23.7 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

Slikarsko srečanje Pod megaliti Žusma

Ječovo, 19. 4. 2023 – Najbolj znane megalitske skale na svetu so gotovo Stonehenge v Angliji, ki segajo v neolitik, kjer so manjše in večje skale razvrščene v koncentričnih krogih. Različne skale iz časa 6000 let p. n. š., najdemo po različnih državah Evrope in Azije, zanimive so za proučevanje njihovih namenov, obiskujejo pa jih milijoni turistov.

V novejšem času so različni strokovnjaki odkrili megalitske skale tudi na Slovenskem, del jih je tudi na Kozjanskem. Turistično društvo (TD) Dobrina in njegova Sekcija Megaliti tako že nekaj let promovirata megalitsko področje okoli Žusma. Obetajo si turistični in gospodarski razcvet na področju, ki je bilo že v času Celjskih grofov zelo pomembno. Tukaj je stal mogočen grad, mimo pa so že iz rimske dobe vodile pomembne ceste od severa proti jugu. Tukaj so bile tudi pomembne glažute.

Slikarsko srečanje

Letos so že peto leto na Kmečkem turizmu Žurej organizirali slikarsko srečanje umetnikov iz vse Slovenije, ki slikajo podobe krajine in megalitov. Za njimi ostajajo čudoviti avtorski zapisi.

Andreja Križan Lipnik je letošnje udeležence popeljala na megalitsko območje in ga jim predstavila. Igor Zimic iz Nove Gorice je povedal: “Zame je vse bila nova izkušnja. Vesel sem, da sem bil povabljen. Ta zelena krajina je čudovita.” Barbara Lipnik iz Dobrine je dodala, da je vesela, da sodeluje s slikarji in da jim lahko približa ta del Slovenije. Marjana Artiček iz Gorice pri Slivnici pove, da veliko hodi po poteh Žusma in se vedno vrača domov umirjena in da je mogoče zdaj odkrila vzrok za to. Za Ernesta Artiča iz Rogatca je spoznanje o megalitih v teh krajih novost in je malo vedel o tem. Gregor Pratneker iz Maribora meni, da je to kakovostno srečanje, posebno zaradi duhovne dimenzije, saj umetnik raziskuje in ga morda tudi raziskovanja v drugo smer tudi podprejo.

Vsako leto prihajajo drugi slikarji. Zanimiv je rezultat, ko nastanejo res izjemne in drugačne slike. Letos jih je nastalo dvanajst. Sodelovali so tudi učenci OŠ Slivnica pri Celju, ki so ustvarjali ob slikarjih in tudi razstavili svoja dela, je povedala Erna Ferjanič iz Rogaške Slatine, vodja slikarskih srečanj. Umetniško druženje je potekalo ob lepem vremenu. Razstavljene slike pri Žureju si bodo obiskovalci lahko ogledali še nekaj mesecev. (Milenka Blažević)

Sorodne novice

Božiček jih je pričakal na vrhu Žusma

Tjaša Ferlež

Vedute Šentjurja pod spretnimi rokami ustvarjalcev

Jure Godler

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler

Upodobljali lepote Slivniškega jezera

Jure Godler

Sončni pohod na Stolp ljubezni uspel

Jure Godler

100 žensk vendarle ni odpihnil veter

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več